Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Önmérsékletet vár el a menedzserektől a német államfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német államfő egy interjúban éles szavakkal ostorozta a vállalati vezetők anyagi telhetetlenségét. Az elnök szerint a menedzserek csillagászati fizetései miatt lassan veszélybe kerül a társadalmi béke.

A Handelsblatt című gazdasági lapnak adott interjúban Horst Köhler aggasztónak nevezte a jelenséget, és felszólította a cégek felügyelőtanácsait valamint részvényeseit, hogy akadályozzák meg a vállalati vezetők "elrugaszkodását a realitástól".

Az államfő szerint egyre nagyobb a szakadék a menedzserek rohamosan növekvő fizetése és az alkalmazottak jobbára stagnáló bére között.

Ezt egyre többen úgy fogják fel, hogy valami nincs rendben, és félő, hogy ez az érzés elhatalmasodik a lakosság körében, ami veszélyeztetheti a társadalmi békét.

Horst Köhler szerint a cégek vezetőinek át kell érezni, hogy anyagi telhetetlenségük megbonthatja a társadalmi összetartást. Az államfő megelégedéssel szólt a gazdasági élet fellendüléséről, és indítványozta, hogy a mind nagyobb nyereséggel dolgozó vállalatok a haszonból részesítsék alkalmazottaikat is.

Az elnök nyilatkozata kapcsolatban áll a luxusautókat gyártó Porsche idei termelési adatainak közzétételével.

Ebből kitűnik, hogy a Porsche megháromszorozta nyereségét, ami ezáltal elérte a 6 milliárd eurót. A cég hat vezetőjének évi összbevétele így megközelíti a 120 millió eurót. Tavaly a Porsche élén álló hat menedzser összfizetése 45 millió euró volt.