Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nekiment a televíziós reklámoknak az Európai Parlament

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendezné a televíziós reklámok és a műsorokban látható termékek elhelyezésének szabályait az Európai Parlament. Az uniós törvényhozás a kétnapos brüsszeli ülésén döntött egyebek mellett a lőfegyvertartás szabályairól, a felelőtlen utazási irodák büntetési lehetőségeiről és az alapjogi chartáról is.

Tizenegy nagy jelentőségű ügyben fogadott el határozatot vagy ajánlást kétnapos brüsszeli ülésén az Európai Parlament.

A brüsszeli törvényhozás második olvasatban elfogadta azt a tervezetet, ami óránként legfeljebb 12 percnyi reklámot engedélyezne a televízió-csatornáknak, és legfeljebb félóránként engedné megszakítani a műsorokat.

Perger István, az Európai Parlament sajtóosztályának munkatársa az InfoRádiónak elmondta, rendezik a termékelhelyezést a médiumokban.

"A termékelhelyezés azt jelenti, ha egy televíziós műsorban, például egy szappanoperában az egyik szereplő jól láthatóan egy bizonyos márkájú mosóport, vagy autót használ. Nem lehet gyermekműsorban, ismeretterjesztő műsorban vagy híradóban ilyet használni. A műsor elején és végén is figyelmeztetni kell a nézőke, hogy az adott programban termékelhelyezéssel találkozhatnak" - mondta Perger István.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta a lőfegyvertartás szabályainak módosításáról szóló tervezetet is. Eszerint szigorodnának a fegyverek adásvételének feltételei, az unió korlátozná az internetes értékesítés lehetőségét, elektronikus regisztrációt vezetne be a fegyverekre és 20 évig őrizné azok adatait. Az Európai Parlament elfogadott egy jelentést az Európai Bizottság által tervezett idegenforgalmi politikáról is.

"Feketelistát hoznának létre azoknak az utazási irodáknak a nevével, amelyek megszegték az utasokkal kötött szerződéseiket, például külföldön hagyták az utasaikat. A jelentés emellett azt is javasolja, hogy egységesítsék az európai szállások kategorizálását. Most ugyanis Portugáliában nem ugyanazt jelenti egy háromcsillagos szálloda, mint például Magyarországon, vagy Belgiumban" - emelte ki Perger István.

Az Európai Parlament korlátozná a terherszállítást az Unióban. A képviselőtestület elfogadta azt a jelentést, mely szerint az üvegházhatást okozó gázok harmada a kereskedelem miatt kerül a légkörbe.

Döntött a törvényhozás arról is, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája legyen a már elfogadott, de még alá nem írt Reform Szerződés része.