eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meciar beadta a derekát

Nem szakad a szlovák kormánykoalíció - jelentette be Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke, aki az előző napon azzal viharzott el a koalíciós pártok elnökeinek megbeszéléséről, hogy Robert Fico kormányfő nem hajlandó vele tovább kormányozni.

A szerdai fejleményre reagálva az elemzők arra emlékeztettek, hogy a három kormánypártnak nem sok választása van, együtt kell maradniuk.

Csak csütörtökön derült ki, hogy a szerdai összecsapás, majd a forró fejek kiszellőztetése után az érintettek ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és az éjszaka folyamán megállapodtak, hogy a válságot előidéző okok - a földalapnál feltárt haszonszerző manőverek - rendezése után a partnerek készek folytatni a koalíciós együttműködést.

Vladimir Meciar kijelentette: az Állami Földalapnál kitört botrány "nem előidézője, hanem gyorsító eleme" volt a régebben érlelődő kormányválságnak.

A politikus egyszersmind azt is közölte, hogy pártja megszavazza a költségvetést.

Mint mondta: a konfliktushoz a partnerek eddigi elégtelen párbeszéde, a sok félreértés vezetett. Ezt elkerülendő, a jövőben gyakoribb találkozásokra lesz szükség, az elevenebb párbeszéd esetén az eddigi hibák már nem ismétlődnek meg.

A három párt alkujában tagadhatatlan szerepet játszott az a körülmény, hogy a kormány szétesése veszélybe sodorta volna az euró szlovákiai bevezetését, és kedvezőtlenül érintette volna a külföldi beruházások és a jegybanki kamatok sorsát.

"Nem a pártok, hanem az ország érdeke a mindennél előbbre való" - közölte Meciar.

Csáky Pál, az MKP elnöke a fejleményt úgy kommentálta, hogy Fico ismét megalázta Meciart.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×