eur:
394.92
usd:
371.54
bux:
66500.4
2024. április 16. kedd Csongor

Európai feketelista készülhet a cserbenhagyó utazási irodákról

Feketelistára tenné az Európai Parlament az utasaikat külföldön hagyó utazási irodákat. Az unió új idegenforgalmi politikájáról készített parlamenti jelentést csütörtökön fogadták el Brüsszelben.

Az Európai Parlament feketelistát alkalmazna azon utazási irodákkal szemben, melyek külföldön hagyják utasaikat. A parlament arra kéri az unió legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, hogy "fontolja meg, mi lenne az a megfelelő megközelítés, amelynek révén az EU védelmet tudna kínálni az olyan utasoknak, akik külföldön ragadnak, mert csőd vagy szándékos visszaélés miatt a charterjárat üzemeltetője, a közvetítők vagy menetrend szerinti fuvarozók a szolgáltatást megtagadják".

A szöveg emlékeztet: egyre többen egyénileg, utazási irodák közreműködése nélkül szervezik meg útjaikat - utóbbiak piaci részesedése 1997 óta 98-ról 60 százalékra esett.

Míg azonban a szervezett utazási formákat irányelvben szabályozzák, hasonló fogyasztóvédelmi előírások nem vonatkoznak például bizonyos fapados légitársaságokra. A képviselők szerint az anomáliát úgy kell orvosolni, hogy az irányelvet ki kell terjeszteni az ilyen internetes honlapokra is.

A képviselők európai szinten egységesítenék a szálláshelyek minőségi követelményrendszerét, hogy a külföldre utazók egyértelmű és ellenőrizhető kritériumok alapján tudjanak választani.

A képviselők megfontolnák annak lehetőségét, hogy "ifjúsági közlekedési igazolványt" hozzanak létre az Erasmus-, Leonardo- vagy Comenius-ösztöndíjban részesülő vagy az EU-ban önkéntes polgári szolgálatot teljesítő európai fiatalok számára.

Magyarországon csak az elmúlt hónapokban két alkalommal fordult elő, hogy egy utazási iroda képtelen volt teljesíteni az ügyfeleivel szemben vállalt kötelezettségeit.

Szeptemberben mintegy 70-80 ember nem tudott elutazni a korábban befizetett krétai útra a Bella Tours csődje miatt. Az utazási iroda képviselője a repülőtéren közölte a hírt az ügyfelekkel.

Az egyik utas az InfoRádiónak akkor elmondta: délután fél 4 óta Ferihegyen vannak, és azóta hitegette őket az iroda, hogy képviselőjük úton van a repülőjegyekkel.

Novemberben, alig két hete 170 magyar utas nem tudott időben hazautazni Egyiptomból. Az őket utaztató Malda Tours először hivatalosan nem közölte, hogy nem tudják hazahozni az utasokat, ám az iroda egyik alkalmazottja a távirati irodának megerősítette a hírt.

Magyarországon egyébként körülbelül 250 utazási iroda szűnt meg idén, és legalább ennyi alakult és kezdi meg működését 2008-ban. A megszűnések okairól még nem lehet tudni, de szakemberek szerint a gazdasági megszorítások állnak a háttérben. További részleteket ide kattintva olvashat!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×