Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elárasztották a bevándorlók az Egyesült Államokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok minden nyolcadik lakója, összesen 37,9 millió ember bevándorló - derül ki a washingtoni Bevándorlási Tanulmányok Központjának a New York Times-ban közölt elemzéséből. A tanulmány szerint ez 1920 óta a legmagasabb arány.

A statisztikai adatok alapján az utóbbi hétéves periódusban minden korábbi hasonló időszakhoz képest nagyobb, 10,3 milliós bevándorló tömeg áramlott az Egyesült Államokba.

Az országba költözők fele megfelelő papírok nélkül, nem törvényes úton telepedett le.

Az elemzés szerint ugyanakkor a legális és illegális bevándorlóknak is jelentős hányada alacsonyan képzett munkás, egyharmaduk középiskolai bizonyítvánnyal sem rendelkezik.

A bevándorlók mintegy 30 százalékának nincsen egészségbiztosítása, ez a mutató az Amerikában született lakosság körében csak 13 százalék.

Az 1980-as évek óta lényegesen nőtt a Latin-Amerikából és Dél-Ázsiából betelepülők száma, csökkent viszont az európaiak és kelet-ázsiaiak aránya.

A betelepülők több mint fele Mexikóból és Közép-Amerikából érkezik az Egyesült Államokba, minden második illegális úton.

A legtöbb bevándorló évtizedek óta Kalifornia, Florida, Illinois, New Jersey és Texas államoknak okoz gondot, így nem meglepő, hogy ezekben az államokban folyik a leghevesebb vita a bevándorlás kérdéséről.

A legújabb betelepülő áradat célpontjai már újabb államok: Arizona, Georgia, Maryland, Pennsylvania és Virginia.

A washingtoni kutatóintézet becslése szerint 11,3 millió illegális bevándorló él az Egyesült Államokban.