Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy republikánus rakétára ültetné Hillary Clintont

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vádaskodásokkal tarkított heves vita bontakozott ki az illegális bevándorlás kapcsán az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok floridai televíziós vitájában.

Az országos népszerűségi listákat vezető Rudy Giuliani volt New York-i polgármester azzal vádolta Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót, hogy "az orra előtt" alkalmaztak illegális bevándorlókat a hivatalában.

A két legkorábban "előválasztó" államban, Iowában és New Hampshire-ben a legnagyobb támogatottságot élvező Romney azzal vágott vissza, hogy New York az illegális bevándorlók menedékhelye volt Giuliani polgármestersége idején.

A CNN amerikai hírtelevízió és a YouTube hírcserélő portál által az iowai jelölőgyűlések előtt öt héttel szervezett vitában Giuliani és Romney egymást bírálta, amiért a másik nem lépett fel kellő eréllyel az illegális bevándorlók ellen.

Ez a téma kulcskérdés a republikánus szavazók körében, akik a bevándorlási törvények erőteljesebb végrehajtását és a mexikói határ hatékonyabb ellenőrzését sürgetik.

John McCain arizonai szenátor azzal támadta Romney-t, hogy támogatja a terroristagyanús foglyok kihallgatásának kínzásnak minősülő formáit.

Ron Paul texasi képviselő pedig azért kapott a fejére a vietnami veterántól, mert az Irakban állomásozó amerikai csapatok hazahozatalát követeli. Az Irakból nemrégen hazatért McCain azt hangoztatta: az amerikai katonák üzenete az, hogy hadd fejezzék be ottani feladatuk végrehajtását.

A némelyek által titkos ásznak tekintett Mike Huckabee, volt arkansasi kormányzó - aki szintén nagyon népszerű Iowában, amely állam eredménye iránymutató lesz az előválasztási folyamatban - a demokraták favoritját, Hillary Clintont támadta nem kis derültséget keltve.

Kifogásolta, hogy Clinton támogatja azt, hogy űrhajósokat küldjenek a Marsra, és azt mondta, inkább Clintont kellene egy rakétára ültetni.

A vitában a legtöbbször talán az éllovas - a republikánus kemény mag szemében túlságosan liberális szemléletűnek tartott - Giuliani került kereszttűzbe. A teremben levő közönség nagy huhogással nyilvánította ki nemtetszését, amikor egy kérdező azt tudakolta tőle, miért írt elő vizsgát New Yorkban a fegyverviseléshez.