Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Egyesült Államok megvédené Izraelt egy esetleges iráni támadástól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok Izrael mellett állna, ha Irán megtámadná - jelentette ki George Bush amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában.

"Támogatni fogjuk szövetségesünket, Izraelt, ha Irán megtámadja" - mondta Bush a hírtelevízió híres riporterének, Wolf Blitzernek arra a kérdésére, hogy az Egyesült Államok katonailag válaszolna-e egy iráni támadásra.

Arra a felvetésre, hihető-e, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök valóban meg akarja semmisíteni Izraelt, Bush úgy felelt: "Ha izraeli volnék, komolyan venném a szavait".

A szerda este sugárzott interjúban a riporter az annapolisi konferencia kapcsán faggatta az elnököt.

Bush elmondta, Iránt azért nem hívták meg, mert Teherán nem együttműködő, a nyilatkozatokból kiderült, hogy amúgy sem vett volna részt a tanácskozáson.

Az elnök szerint iráni kollégája nem hisz a demokráciában, a szabadságban és a békében. A konferencián viszont olyan országok küldöttei voltak jelen, amelyek támogatják egy demokratikus Palesztina létrejöttét, amely békében együtt élhet Izraellel.

Arra a keresztkérdésre, hogy Washington miért hívta meg Szíriát, amely a terrorizmus állami szponzorai között szerepel a washingtoni külügyminisztérium listáján, azt felelte: egyes arab államok kifejezett kérése volt Damaszkusz meghívása, és minél több arab ország részvételére törekedtek.

Bush szerint nem volt sértő, hogy Damaszkusz csak külügyminiszter-helyettesi szinten képviseltette magát a konferencián.

Az izraeli-palesztin béke esélyei kapcsán Bush kifejtette: Amerika nem kívánja rákényszeríteni akaratát sem a palesztinokra, sem Izraelre. Mindkét félnek megvan a maga elképzelése, amely alapján közös nevezőre kell jutniuk.

"A mi feladatunk, hogy segítsünk nekik ezt elérni" - mondta.