eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Egyesült Államok megvédené Izraelt egy esetleges iráni támadástól

Az Egyesült Államok Izrael mellett állna, ha Irán megtámadná - jelentette ki George Bush amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában.

"Támogatni fogjuk szövetségesünket, Izraelt, ha Irán megtámadja" - mondta Bush a hírtelevízió híres riporterének, Wolf Blitzernek arra a kérdésére, hogy az Egyesült Államok katonailag válaszolna-e egy iráni támadásra.

Arra a felvetésre, hihető-e, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök valóban meg akarja semmisíteni Izraelt, Bush úgy felelt: "Ha izraeli volnék, komolyan venném a szavait".

A szerda este sugárzott interjúban a riporter az annapolisi konferencia kapcsán faggatta az elnököt.

Bush elmondta, Iránt azért nem hívták meg, mert Teherán nem együttműködő, a nyilatkozatokból kiderült, hogy amúgy sem vett volna részt a tanácskozáson.

Az elnök szerint iráni kollégája nem hisz a demokráciában, a szabadságban és a békében. A konferencián viszont olyan országok küldöttei voltak jelen, amelyek támogatják egy demokratikus Palesztina létrejöttét, amely békében együtt élhet Izraellel.

Arra a keresztkérdésre, hogy Washington miért hívta meg Szíriát, amely a terrorizmus állami szponzorai között szerepel a washingtoni külügyminisztérium listáján, azt felelte: egyes arab államok kifejezett kérése volt Damaszkusz meghívása, és minél több arab ország részvételére törekedtek.

Bush szerint nem volt sértő, hogy Damaszkusz csak külügyminiszter-helyettesi szinten képviseltette magát a konferencián.

Az izraeli-palesztin béke esélyei kapcsán Bush kifejtette: Amerika nem kívánja rákényszeríteni akaratát sem a palesztinokra, sem Izraelre. Mindkét félnek megvan a maga elképzelése, amely alapján közös nevezőre kell jutniuk.

"A mi feladatunk, hogy segítsünk nekik ezt elérni" - mondta.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×