eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Tadic: Szerbia "semmisnek" fogja tekinteni Koszovó függetlenségének kikiáltását

Belgrád "semmisnek" fogja tekinteni a koszovói hatóságok bármilyen olyan döntését, amelyet a dél-szerb tartomány függetlenségéről hoznak - jelentette ki Boris Tadic szerb elnök szerdán az ausztriai Badenben, miután ott megállapodás nélkül értek véget a szerbek és a koszovói albánok között a Koszovó státusáról szóló, háromnapos tárgyalások.

"Minden lehetséges törvényes és diplomáciai intézkedést be fogunk vetni bármilyen olyan döntés érvénytelenítésére, amely a függetlenségről szól" - szögezte le Tadic, de ígéretet tett arra, hogy Szerbia tartózkodni fog az erőszak alkalmazásától.

Hasim Thaqi, a koszovói kormányfői tisztség várományosa szerint nem lesznek további tárgyalások a szerbekkel. Koszovó végső jogállása pedig nem lehet más, mint a független államiság - mondta. Mint már korábban, ezúttal is utalt arra, hogy az önállóság kinyilvánítását a "washingtoni és brüsszeli partnerekkel" együttműködve kívánják előkészíteni.

A kudarc várható volt, hiszen a konfliktusban közvetítő nemzetközi összekötő csoport felügyelete alatt augusztus óta különböző helyszíneken zajló tárgyalásokon sem a szerbek, sem az albánok nem engedtek az egymástól homlokegyenest eltérő álláspontjukból.

Szerbia széles körű autonómiát ajánlott fel a tartománynak Badenben is, de annak elszakadásáról hallani sem akar. Az albánok a maguk részéről viszont mindvégig makacsul ragaszkodtak a függetlenséghez, amelyet kezdettől fogva megmásíthatatlan tényként kezelnek.

A megbeszélések mostani, két és fél napos utolsó fordulója hétfőn nyílt meg a gyógyfürdőiről híres ausztriai üdülőhelyen. Mindkét fél a legmagasabb politikai szinten képviseltette magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×