Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tadic: Szerbia \"semmisnek\" fogja tekinteni Koszovó függetlenségének kikiáltását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Belgrád "semmisnek\" fogja tekinteni a koszovói hatóságok bármilyen olyan döntését, amelyet a dél-szerb tartomány függetlenségéről hoznak - jelentette ki Boris Tadic szerb elnök szerdán az ausztriai Badenben, miután ott megállapodás nélkül értek véget a szerbek és a koszovói albánok között a Koszovó státusáról szóló, háromnapos tárgyalások.

"Minden lehetséges törvényes és diplomáciai intézkedést be fogunk vetni bármilyen olyan döntés érvénytelenítésére, amely a függetlenségről szól" - szögezte le Tadic, de ígéretet tett arra, hogy Szerbia tartózkodni fog az erőszak alkalmazásától.

Hasim Thaqi, a koszovói kormányfői tisztség várományosa szerint nem lesznek további tárgyalások a szerbekkel. Koszovó végső jogállása pedig nem lehet más, mint a független államiság - mondta. Mint már korábban, ezúttal is utalt arra, hogy az önállóság kinyilvánítását a "washingtoni és brüsszeli partnerekkel" együttműködve kívánják előkészíteni.

A kudarc várható volt, hiszen a konfliktusban közvetítő nemzetközi összekötő csoport felügyelete alatt augusztus óta különböző helyszíneken zajló tárgyalásokon sem a szerbek, sem az albánok nem engedtek az egymástól homlokegyenest eltérő álláspontjukból.

Szerbia széles körű autonómiát ajánlott fel a tartománynak Badenben is, de annak elszakadásáról hallani sem akar. Az albánok a maguk részéről viszont mindvégig makacsul ragaszkodtak a függetlenséghez, amelyet kezdettől fogva megmásíthatatlan tényként kezelnek.

A megbeszélések mostani, két és fél napos utolsó fordulója hétfőn nyílt meg a gyógyfürdőiről híres ausztriai üdülőhelyen. Mindkét fél a legmagasabb politikai szinten képviseltette magát.