Szegényebb lesz a karácsony a magas infláció miatt Németországban

Infostart
2007. november 28. 11:28
Németországban 13 év óta nem volt olyan magas az infláció, mint idén novemberben. Mindez erősen kihat a karácsonyi vásárra is, máris érezhetően megcsappant a németek költekezési kedve.

Kiváltképpen az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedése vezetett a 3 százalékos inflációhoz. Közel másfél évtizede nem volt ilyen arányú a drágulás üteme Németországban.

A tél beállta előtt szinte példa nélkül emelkedett a fűtőolaj ára. A központi statisztikai hivatal most közétett jelentéséből kitűnik, hogy a múlt év novemberéhez viszonyítva az áremelkedés 26 százalékos.

Nem sokkal jobb a helyzet az élelmiszereket illetően sem; itt az általános drágulás 7 százalékos volt, s ez szintén hozzájárult a mindennapi kiadások jelentős emelkedéséhez.

Szakértők az élelmiszerárak felszökését a nemzetközi kereslet fellendülésére vezetik vissza, és emlékeztetnek arra, hogy a globalizáció együtt jár az árak gyors változásával.

Némileg fékezőleg hatott viszont az inflációra az utazási költségek 6 és fél százalékos csökkenése.

A karácsonyi vásár kilátásait azonban erősen beárnyékolja az infláció emelkedése. Mindez kihat a fogyasztói bizalom visszaesésére is, a legfrissebb előrejelzések alapján a németek már távolról sem a kora ősszel jósolt költekezési kedvvel készülnek a karácsonyra.

Hanganyag: Vincze András (München)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást