eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Rettenetes állapotok uralkodnak a gondozóotthonokban

Leszedálják, magukra hagyják a demenciában szenvedő betegeket a brit gondozóotthonokban. A szellemileg hanyatló páciensekkel leginkább szakképzetlen dolgozók foglalkoznak, vagy inkább nem foglalkoznak.

Néhány otthonban arra utasítják a betegeket, hogy üljenek egész nap, ne hagyják el székeiket, kerekesszékeiket - derül ki a brit Alzheimer's Socitey széleskörű kutatásából.

A hozzátartozók nem ritkán arról számolnak be, hogy az otthonokban rokonaikat zaklatják, nem etetik, vagy mosdatják rendesen, ráadásul olyan nagy mennyiségű gyógyszert adnak be nekik, hogy tökéletesen leszedálják őket.

Azt is beszélik, hogy az olyan betegeket, akik folyamatosan fizetnek ott-tartózkodásukért, rendszeresen kifosztják.

Felkészületlen, lelkiismeretlen gondozók

Az otthonokban három közül két páciens demenciában szenved - állapította meg a kutatás -, akiknek ellátásához megfelelően képzett szakemberekre lenne szükség, hiszen manapság a legtöbb gondozót nem készítik fel.

A jelentésből - amelyet 1900 családtag, 1500 otthonokban dolgozó és 750 otthonigazgató információi alapján állítottak össze - kiderül, hogy a betegekkel ébrenlétük 16 órája alatt mindössze 5-10 percet beszélgetnek gondozóik, amíg elvégzik rutinfeladataikat.

A riport készítői arról is beszámolnak, hogy a bentlakókat gyakran órákra magukra hagyják a szobáikban, és vannak olyan betegek, akiket még a kertbe sem engednek ki soha.

Panaszáradat

Minden négy megkérdezett hozzátartozóból egy úgy véli: nem kap elegendő információt otthonban élő rokonáról, és amiatt is érkezett panasz, hogy a gondozók becsmérlően beszéltek a bentlakókról, sok helyen pedig még az alapvető higiénés szükségleteiket sem elégítik ki.

A családtagok ráadásul attól is félnek, hogy, ha panasszal élnek, a dolgozók megtorolják azt rokonaikon.

Az Alzheimer's Society tagjai azt szeretnék, ha általános képzést indítanának az otthonokban dolgozóknak, hogy elsajátíthassák a szükséges tudást a demenciában szenvedők ellátásához.

Úgy vélik: a kormánynak több pénzt kellene fordítania az ügyre, hiszen jelenleg 244 ezer páciens él otthonokban, kétharmaduk pedig szellemileg hanyatlik.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az állam 80 millió fontot spórolhatna meg, ha a betegeket megfelelően gyógyszereznék, ahelyett, hogy tökéletesen elkábítanák.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×