Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Menekültpolitikája miatt bírálja Németországot az EU

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió egyelőre nem akar eljárást indítani azon államok, köztük Németország ellen, amelyek megsértik a menekültekre vonatkozó európai előírásokat. Az Európai Bizottság élesen bírált több EU tagállamot a menekültekkel szemben tanúsított magatartásuk miatt. Berlinben jelezték, hogy a kifogásokat behatóan tanulmányozzák.

Nyolc uniós országban, kiváltképpen azonban Németországban nem nyújtanak kellő védelmet azoknak a menekülteknek, akik a hazájukban uralkodó erőszak miatt kényszerültek szülőföldjük elhagyására.

Az Európai Bizottság jelentése szerint elégtelenek a családjuk nélkül érkező, kiskorúak védelmében hozott intézkedések is Németországban. Emellett a hatóságok nem részesítik kellő tájékoztatásban a német földre érkezett menekülteket.

Az uniós előírások értelmében a tagállamok illetékes hatóságainak gondoskodniuk kell arról, hogy a menedékjogért folyamodókat a saját nyelvükön világosítsák fel a vonatkozó rendelkezésekről. Ezt eddig Németországban nem emelték be az érvényben lévő jogrendbe.

De a menekültek megfelelő élelmezésére és ruházattal való ellátására sem fordítanak kellő figyelmet Németországban, habár ez a probléma - Magyarország kivételével - felmerül az új uniós tagállamokban is.

Az Európai Unió brüsszeli bizottsága ostorozta azt az Ausztriában és Németországban bevezetett gyakorlatot is, amely korlátozza a menekültek mozgásszabadságát. Ennek ellenére a Bizottság egyelőre nem tervezi eljárás megindítását, hanem csupán felszólította az érintett kormányokat menekültügyi politikájuk uniós harmonizálására.

Hanganyag: Vincze András (München)