eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fellélegezhetnek a beázó ENSZ-dolgozók

Végre döntés született arról, hol helyezik el az ENSZ New York-i székházának felújítása alatt a nemzetközi szervezet dolgozóit, így a jelek szerint ezúttal már semmi nem állhat a tíz éve késő renoválás útjába.

Az ENSZ mintegy 2.600 alkalmazottját az öt évig tartó, 1, 876 milliárd dollárba (mintegy 330 milliárd forint) kerülő felújítás alatt Manhattanben helyezik el.

Noha a szervezet 55 évvel ezelőtt épült székháza kívülről továbbra is mutatós, a második világháború utáni modernizmus egyik ikonikus épülete, belül sokkal rosszabb a helyzet: azbesztszigetelés, ólomtartalmú festés, elavult víz- és elektromos vezetékek, az automata tűzoltórendszer hiánya, beázó tető, áramkimaradások.

A problémák olyan súlyosak, hogy októberben New York polgármestere, Michael Bloomberg kijelentette: ha nem fejlesztik a tűzbiztonságot füstjelzők, automata tűzoltórendszer és vészkijáratjelek felszerelésével, akkor megtiltja a város diákjainak az épület felkeresését, és riadóztatja a közvéleményt.

A karbantartást nehezíti, hogy a székház felszerelésében résztvevő vállalatok közül sok már megszűnt, így az ENSZ-nek saját magának kell gondoskodnia az alkatrészekről, amelyeknek eredeti darabjai sokszor már ipartörténeti múzeumokban kaptak helyet.

Az ENSZ Közgyűlés elé kerülő renoválási terv egy évtizeden belül már a harmadik, először New York állam emelt vétót a tervezet ellen, tavaly pedig az ENSZ-bürokráciával történő hadakozásba belefáradt építész mondott le.

Az új tervet a 62 éves Michael Adlerstein jegyzi, aki korábban részt vett egyebek mellett a Szabadság szobor és a Tadzs Mahal állagmegóvási munkáiban is. A szakember bizakodó, mint mondja, eddigi tárgyalásain mindenhol támogatást kapott a terveihez.

Az épület külseje nem változik meg, a belső rendszereket azonban alapvetően megújítják, így a szerkezet jobban ellenáll majd egy esetleges bombatámadásnak, az energiafogyasztás pedig mintegy 40 százalékkal csökken, köszönhető az automata villanykapcsolóknak és a beépített napelemeknek.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×