Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Becslések szerint megduplázódhat Nagy-Britannia lakossága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közel a duplájára nőhet Nagy-Britannia lakossága a következő 75 évben - derült ki a statisztikai hivatal becsléséből. A mai 60,5 millió helyett 2031-ben 75, 2081-ben 108,7 millió ember él majd a szigetországban.

A statisztikai hivatal szakértői jelentős bevándorlással, magas népességszaporulattal és várható élettartammal számoltak. Ha mindhárom esetben alacsonyabb az arány, akkor Nagy-Britannia lakossága 2056-ban nem haladja meg a 66 milliót, 2081-re pedig 63 millióra csökken.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a lakosság száma 25 éven belül eléri a 71, fél évszázadon belül a 78, 2081-re pedig a 85 milliót. A növekedés 69 százalékát a becslések szerint közvetve vagy közvetlenül a bevándorlás adja majd, az újonnan érkezettek jelentős része ugyanis fiatal, akik majd a szigetországban alapítanak családot.

A következő jelentős bevándorló-hullámot a lengyelek jelentik, akik közül ma nagyon sokan dolgoznak az ír építőiparban, de hamarosan megjelennek a londoni olimpiai létesítmények építésén.

Liam Byrne bevándorlásügyi miniszter az adatokkal kapcsolatban figyelmeztette a parlamenti képviselőket, hogy sürgős döntéseket kell meghozniuk. Úgy véli, az ausztrálhoz hasonló bevándorlási politika kellene, vagyis olyan pontrendszert kellene kidolgozni, amelynek alapján azok kapnának munkavállalási és tanulási engedélyt, akikre az országnak szüksége van.

Az új rendszer nem csupán az Európai Unió tagországaiból érkezőkre vonatkozna, hanem azokra is, akik családegyesítés céljából jönnének Nagy-Britanniába. Az országban a legfrissebb adatok szerint például negyvenezer bolgár és román él - jóval kevesebb a nem hivatalosan becsült 85 ezernél.