"Nagyon nehéz lesz a 2008-as év"

Infostart
2007. november 27. 17:49
Szlovákia volt köztársasági elnöke szerint a szlovák kormánynak nem kellett volna ennyire sietnie az euró bevezetésével. Rudolf Schuster az InfoRádiónak adott interjúban annak kapcsán beszélt erről, hogy Szlovákia a tervek szerint 2009 január elsején csatlakozik az eurózónához. A volt államfő szerint a magyar-szlovák diplomáciai feszültség enyhülni fog, a kormányoknak ugyanis mindig azt kell tenniük, amit az állampolgáraik akarnak.
Hogyan értékeli, hogy Szlovákia - a 2004-ben csatlakozott tagállamok közül másodikként - két év múlva bevezetheti az eurót?

Gazdasági szempontból ugyan megelőzünk néhány 2004-ben csatlakozott tagállamot, de látni kell, hogy a reformok nem voltak könnyűek. Nyilván követtünk el hibákat, de a lényeg, hogy 2009. január 1-jén csatlakozunk az eurózónához. Õszintén megmondom, egy kicsit félek ettől. Nem lesz könnyű, mert a nyugdíjasoknak és a szegényeknek valószínűleg több hátrányt jelent majd az euró, mint előnyt.

Független közgazdászok is felhívták a figyelmet arra: lehet, hogy Szlovákia elsieti az euró bevezetését. Nem túl gyors a folyamat a gazdasági helyzethez mérve?

Nézze, tény, hogy én nem siettem volna ennyire ezzel. Érdekes, hogy most sokkal szigorúbbak a maastrichti kritériumok, mint régen. Az uniós átlagban mért infláció és gazdasági növekedés ugyanis most alacsony, egy új állam esetében viszont gyors. Még nincs 2009, nagyon nehéz lesz a 2008-as év. Jövőre lesz csak végleges döntés arról, hogy tudjuk-e teljesíteni a kritériumokat, vagy nem. De biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk oldani, és bent leszünk az eurózónában. És utána tudunk majd tanácsot adni, hogy Önök siessenek-e vagy sem.

Mennyire ítéli komolynak a Magyarország és Szlovákia közötti diplomáciai feszültséget?

Nem tudom emlékszik-e az elnöki periódusomra. Úgy gondolom, hogy akkor nagyon jók voltak a magyar-szlovák kapcsolatok, pedig semmi különöset nem csináltam, csak annyit, hogy rendszeresen találkoztam a magyar vezetőkkel.

Kinek a felelőssége a kialakult helyzet? A magyarok többsége csak azt látja, hogy Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke rendre nacionalista felhanggal beszél a magyarokról?

Nyilván van egy nacionalista csoport, amellyel Önöknek baja van. A magyar belpolitikát annyira nem ismerem, ez a magyarokra tartozik. Ami a lényeg, hogy mindig a politikus a példa. Ha az emberek azt látják, hogy az ország vezetői nem tudnak együtt dolgozni, akkor rávetítik ezt a közhangulatra is. Emlékszem, mikor beszédet mondtam első, és lehet, hogy utolsó szlovák államfőként a magyar parlamentben. Göncz Árpád barátom előre figyelmeztetett, hogy lehet, hogy sokan kimennek majd az ülésteremből, mert nem mindenki szeret engem. Végül senki nem ment ki, és a magyar sajtó nagyon elismerően szólt rólam, szemben a szlovák médiával. Az együttműködés lehetne sokkal jobb ezzel a kormánnyal, de össze kell hozni az embereket a parlamentben, a kormányban, és a falvakban is. Biztos vagyok benne, hogy javulni fognak a kapcsolatok, mert az emberek ezt igénylik. A kormánynak pedig azt kell tennie, amit az emberek akarnak.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást