eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hét éve nem tárgyaltak az izraeliek és palesztinok

Hét év után ma újrakezdődnek az izraeli-palesztin béketárgyalások, amelyek a közvetítők reményei szerint elvezetnek az önálló palesztin állam létrehozásához és a konfliktus lezárásához. George Bush amerikai elnök ma nyitja meg a Maryland állambeli Annapolisban az általa kezdeményezett békekonferenciát. A szkeptikusok szerint azonban nem lehet áttörésre számítani.

Több mint 40 ország képviselői gyűltek össze Annapolisban a Bush amerikai elnök által összehívott izraeli-palesztin békekonferencián. Bush és az úgynevezett közel-keleti Kvartett reménye az, hogy a felek között ismét megindul a tárgyalási folyamat, amely egyszer már majdnem elvezetett a megegyezéshez.

2000-ben közel álltak a békéhez

2000-ben, még Bill Clinton elnöksége idején a felek már tettek egy kísérletet az úgynevezett "végső státusz" vita megoldására, de nem tudtak megegyezni.

Sok kommentátor Jasszer Arafatot hibáztatta, amiért nem fogadta el az izraeliek ajánlatát, például a Kelet-Jeruzsálem feletti ellenőrzést.

Clinton például azzal válaszol Arafat bókjára, hogy "ő nem nagy államférfi, mert kudarcot vallott, és a kudarc oka Arafat".

Politiológusok szerint azonban azért esett kútba a megegyezés, mert Izrael azt mondta: Araftnak le kell mondania arról, hogy a zsidó állam megalakulásakor elmenekült palesztinok és leszármazottaik visszatérhessenek. A kudarc után jött Ariel Sharon választási győzelme és az újabb palesztin intifáda.

Kulcskérdés: mi legyen a palesztin menekültekkel?

A "visszatérés joga" az egyik kulcskérdés lesz a mostani tárgyalásokon, és nagy kérdés, hogy ezúttal a palesztinok előállnak-e valamilyen kompromisszumos javaslattal.

A helyzetet komplikálja, hogy Bush Ariel Sharon volt izraeli miniszterelnök pozícióját támogatta a visszatérés kérdésében - mutatott rá elemzésében a New York Times.

Az amerikai elnöknek ugyanakkor érdeke a rendezés, mert felismerte, hogy az iszlám világban tapasztalható Amerika-ellenesség egyik forrása a közel-keleti konfliktus megoldatlansága, és az a tény, hogy Washingtont Izrael pártfogójának tartják a térségben.

"Azért jöttünk össze, mert közös célunk, hogy két demokratikus állam, Izrael és Palesztina éljen egymás mellett, békében és biztonságban. Az izraeliek és palesztinok olyan vezetőket választottak, akik készek a nehéz kompromisszumokra" - mondta Bush.

A két oldal szkeptikusai szerint lehetetlen a megegyezés

Az amerikai elnök ugyanakkor értésre adta, hogy Clintonnal szemben nem akarja "kényszeríteni" a feleket, hanem rájuk bízza a tárgyalást.

A konferencián Szíria és Szaúd-Arába is részt vesz, amelyek még mindig nem ismerték el Izraelt. Közben a radikális Hamasz máris árulónak kiáltotta ki Mahmud Abbaszt, a jeruzsálemi siratófalnál pedig húszezer ortodox zsidó tüntetett a konferencia ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×