Harc a helymeghatározásért: a Galileo a GPS ellen

Infostart
2007. november 27. 13:51
Az Európai Parlament támogatja a Galileo-programot, azaz az európai műholdas navigációs rendszer kifejlesztését. Azt remélik, hogy a Galileo lesz majd a GPS európai riválisa.

Az EU tervei szerint 2013-ra harminc, rádiójeleket kibocsátó műhold összehangolt működése révén lehet majd tájékozódni, és a tartózkodási helyet pontosan meghatározni.

A Galileo finanszírozásának ügyében a végső döntést az EU december 14-i brüsszeli csúcstalálkozójától várják.

A Galileo révén több mint kétszeresére növekedne a földgolyó műholdas helymeghatározással lefedett területe. A most működő amerikai GPS 24 műholddal üzemel.

A Galileo javítaná a lefedettséget például Észak-Európában, valamint a jeleket erősen torzító felhőkarcolókkal sűrűn beépített nagyvárosokban.

Pontosabb is lenne, mint a GPS: az utóbbi 5 méter pontossággal állapítja meg az elhelyezkedési pontot, a Galileo 1 méteres pontossággal tenné ugyanezt - mondta az InfoRádióban Barsinél Pataky Etelka fideszes európai parlamenti képviselő.

Ráadásul a GPS-t katonai felhasználásra fejlesztették ki az amerikaiak, a polgári felhasználók nem is férnek hozzá a fejlett verziókhoz, csupán az egyszerűbbekhez.

Az EU eddig egymilliárd eurót költött a megvalósítás előkészületeire. A program teljes költsége várhatóan 3,5 milliárd euró.

Az európai parlamenti képviselő elmondta azt is: a többi mellett az autópályák díjbeszedésnél lehetne hasznosítani a Galileo által nyújtott lehetőségeket. Ez GPS-sel még nem lehetséges annak pontatlansága miatt.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást