eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

További CD-k tűntek el a brit hivatalokból?

Nem kettő, hanem tíz olyan CD tűnt el Nagy-Britanniában, amely az adófizetők személyes adatait tartalmazza - állítja a londoni Times. Közben egy üzletember azt mondta, hogy bírókról, jogászokról és ügyvédekről szóló bizalmas információt tartalmazó lemezeket kapott. Emiatt a brit kormány újabb vizsgálatot rendelt el. Egy informatikai tanácsadó cég szerint pedig a brit bankszakmának többszáz millió eurójába kerülhet az ügy.

Az elmúlt héten bizarr jeleneteknek lehettek tanúi a családi pótlék ügyeket kezelő brit hatóság dolgozói. A rendőrség emberei polcokon, irattartókban és még a radiátorok mögött is keresték azt a két eltűnt CD-t, amely 25 millió adózó adatait tartalmazza. Nem találták. Most úgy tűnik, sokkal több dolguk lesz a rendőröknek.

Újabb CD-ket keresnek

Arról már az ügy kipattanása után beszámoltak az érintettek, hogy a CD-ket gyakran ugyanabban a borítékban továbbították, amelyekben a papírfecnire írt jelszó volt, ha egyáltalán titkosították az adathordozót.

Arról azonban nem, amiről a londoni Times most értesült. A lap azt állítja hogy nem kettő, hanem valójában legalább 10 lemez tűnt el. Illetékesek azt mondták: ezt addig nem akarják bejelenteni, amíg valóban meg nem bizonyosodtak arról, hogy ismeretlen helyen vannak a lemezek. A rendőrség a héten a TNT csomagküldő cég telephelyeit vizsgálja át az eredetileg említett két CD után kutatva.

Bírák és jogászok adatait is kiadták és nem kérték vissza

Közben az Alkotmányügyi Hivatal - mostani nevén Igazságügyminisztérium - egyik szerződött ügyfele azt állítja, olyan CD-ket kapott, amelyeken például bírók személyes adatai szerepeltek - titkosítatlan formában.

Frank Milford cégét az adminisztráció átalakítására szerződtette a minisztérium, és amikor a beszállítók jegyzékét kérte, akkor kapta meg a hivatal által az utóbbi öt évben fizetett összes cég és magánszemély bizalmas adatait.

Ezek között szerepelt például egy közelmúltban nyugdíjba vonult főbíró telefon és bankszámlaszáma, valamint email címe. A hivatalból ráadásul senki sem kérte vissza a CD-ket.

A hír hallatán az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el.

Mi legyen az iskolásokról szóló, gyengén védett adatbázissal?

Ugyancsak vizsgálat indult abban a kérdésben, hogy egy interneten elérhető - mindössze kétszintű - védelemmel ellátott adatbázist hozzanak létre 11 millió brit iskoláskorú gyerekről. Az adatokat az állami szervek használták volna.

A hanyagság ára - többszázmillió euró

Közben a Gartner informatikai tanácsadó cég kiszámolta, hogy milyen károk érhetik a brit gazdaságot és a bankszektort az adatvesztési ügy miatt. A cég szerint, ha kiderül, hogy bűnözők kezébe kerültek az elveszett CD-k, akkor a bankok kénytelelen lesznek megszűntetni, majd újranyitni az ügyfelek számláit.

Mindez jelentős, konzervatív becslések szerint akár 340 millió euró kárt okozhat. Az ügyfeleknek pedig azzal kell szembenézniük, hogy minden egyes csoportos beszedési megbízást újra létre kell hozniuk és le kell cserélniük a debitkártyájukat.

"A bűnözők legalább olyan intenzíven keresik, mint a rendőrök"

A média fokozott figyelme miatt a bűnözők legalább olyan intenzitással keresik a lemezeket, mint a rendőrség - figyelmeztettek az elemzők, akik szerint az amerikai feketepiacon 400 dollárt adnak lopott bankszámlaadatokért, míg a hitekártyák esetében csak öt dollárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×