eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György

Tőkés László tárgyalna, az RMDSZ nem ér rá

Egyelőre nem közeledtek egymáshoz a romániai magyarság leendő európai parlamenti képviselői. Bár Tőkés László, aki egyéni jelöltként indult, már a héten tárgyalóasztalhoz ülne, az RMDSZ politikusai erre egyelőre nem érnek rá, mert mint mondták, az európai parlamenti munkára koncentrálnak.

A romániai európai parlamenti választáson két alternatíva közül választhattak az erdélyi magyarok, Tőkés László református püspök ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől függetlenül, egyéni jelöltként mérette meg magát, az RMDSZ pedig listát állított.

Bár a román országos választási bizottság még részeredményeket sem tett közzé, de két exit-poll eredmény is a három magyar képviselő bejutását jelezte.

A szervezetre és az egyéni jelöltre a szavazásra jogosultak csaknem 10 százaléka voksolt, míg a magyarság aránya Románián belül 6,6 százalék - közölte Gazda Árpád, az InfoRádió romániai tudósítója.

Az eltérés annak köszönhető, hogy a magyarok az országos átlagnál jóval nagyobb arányban vettek részt az szavazáson. Tőkés László református püspök ezt úgy értékelte: 18 évvel a rendszerváltás után végre nagykorúsodott az erdélyi magyarság.

Hargita megyében például az országos átlagnál 57 százalékkal többen, Kovásznában 35 százalékkal többen voksoltak.

Ellentmondásos nyilatkozatok

Az RMDSZ színeiben Frunda György és Sógor Csaba képviseli a romániai magyarságot. A szövetség és az egyéni jelölt is csaknem 1 százalékkal lépte túl a bejutási küszöböt.

A képviselők már gratuláltak egymásnak, az esetleges együttműködésről ellentmondásos nyilatkozatokat tettek. Tőkés László egyeztetést javasolt, Frunda György azonban neheztelésének adott hangot. Mint mondta, ha Tőkés László nem függetlenként, hanem az RMDSZ színeiben indult volna, akkor 4-5 magyar képviselő is bejutott volna az Európai Parlamentbe.

Markó: Az egység és a szolidaritás jelszava fontos

Az egység és a szolidaritás jelszava továbbra is fontos a romániai magyarságnak - jelentette ki Markó Béla, a RMDSZ elnöke. Az RMDSZ marosvásárhelyi kampányközpontjában nagy üdvrivalgással fogadott eredmények után Markó Béla is arról beszélt: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak.

Markó Béla sok sikert kívánt Tőkés Lászlónak az Európai Parlamentben, és azt, hogy valósítsa meg a választási kampányban vállalt terveit. Hozzátette: az biztos, hogy amit az RMDSZ ígért, azt teljesíti is fogja.

Tőkés: Az erdélyi magyarság közös győzelme

Egyértelműen az erdélyi magyarság közös győzelméről van szó - mondta vasárnap este Tőkés László. Hozzátette: javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására.

A református püspök hangsúlyozta: nem vált be azoknak a kishitű aggályoskodása, akik a választások előtt azt hangoztatták, hogy az úgynevezett egység megbontása kudarcot fog eredményezni. Nem vált valóra az a lebecsülő vélekedés sem, miszerint Tőkés Lászlónak nincs esélye bejutni - tette hozzá a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×