Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százmilliós kenőpénzek elfogadásával vádolja a magyar pártokat a New York Times

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tekintélyes amerikai The New York Times napilap úgy értesült, hogy a brit BAE Systems hadiipari csoport a \"jelentősebb magyar pártoknak juttatott\" pénzzel biztosította be a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését hat évvel ezelőtt.

A The New York Times értesülései szerint a BAE Systems brit hadiipari csoport több millió dollárt fizetett hat évvel ezelőtt jelentősebb magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

Az egyik legtekintélyesebb amerikai napilap vasárnapi számában hosszú cikkben járta körül a brit cég szaúd-arábiai és közép-európai ügyleteit. A The New York Times idézi az azóta már visszavonult Tome H. Walters altábornagyot, aki abban az időben a washingtoni védelmi minisztérium tengerentúli eladásait felügyelte.

Az altábornagy 2001-ben levelet írt a Cseh Köztársaság külügyminiszterének, melyben a tárgyalások átláthatóságát hiányolta. A levél idézte az Egyesült Államok kormányának következtetését is, mely szerint a szerződés megszerzéséért folyó verseny nem tisztességes. A szerződést később a BAE és svéd partnere, a Saab nyert el.

Tome H. Walters egy interjúban azt állította, hogy a cseh esetet követően Magyarországon is hasonló problémákkal szembesültek, amikor amerikai vadászgépeket próbáltak eladni a magyar kormánynak. "A BAE bebiztosította a magyar szerződést is" - fogalmaz a The New York Times cikke.

Amerikai tisztségviselők úgy vélik, a magyar és a cseh kormányt befolyásolták a pénzösszegek. A Központi Hírszerző Ügynökség egyik tájékoztatóján elhangzottakat idézték, amelyek szerint a BAE Systems dollármilliókat fizetett a fontosabb magyarországi pártoknak a szerződések elnyerése érdekében.

A BAE Systems és a svéd SAAB AB ipari csoport közös tulajdona a Gripen International, amely a Gripen harci repülőgépeket értékesíti. Svédországban idén február óta ügyészségi vizsgálat folyik a gépek csehországi eladását, majd lízingelését kísérő állítólagos korrupció miatt.

A svéd sajtóban megjelent hírek szerint a Saab és a BAE Systems - amelynek 20 százalékos részesedése van a svéd vállalatban - együtt dolgozott a piac megdolgozásában. Mindkét cég visszautasította a vádakat, tagadták, hogy bármilyen törvénysértést követtek volna el.

A BAE-nél a The New York Times cikke szerint közölték: a cégnek nincs tudomása arról, hogy bármilyen vizsgálat folyna ellene Magyarországon. "A BAE Systems szigorú irányelvek szerint működik, amelyet a munkatársak és a tanácsadók egyaránt jól ismernek. A cég számára elfogadhatatlan minden olyan cselekedet, amely törvénytelen, tisztességtelen, másoknak kárt okoz, vagy egyébként ellentétes az elveinkkel" - idézte a lap a brit vállalat szóvivőjét.

A magyar kormány 2001 szeptemberében döntött a svéd Gripen-gépek beszerzéséről, majd a 2002-ben hivatalba lépett új kormány 2003-ban módosította a szerződést.

A megállapodás értelmében Magyarország bő 210 milliárd forintért lízingel Svédországtól 14 vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

A magyar bizottság a korrupciót nem vizsgálta

A Gripen vadászrepülők beszerzését vizsgáló magyar bizottság nem kapott felhatalmazást arra, hogy vizsgálja a korrupció lehetőségét, ezért nem is foglalkoztak a kérdéssel - mondta a testület elnöke az InfoRádióban.

Vadai Ágnes, (aki egyben a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is) hozzátette, a korrupció kivizsgálására újabb parlamenti bizottságot kell felállítani.

{{keretes_cim}}

A svéd államügyészség szeptemberben Csehország után Magyarországra is kiterjesztette a nyomozást a Gripen vadászgépek vásárlásakor vélt korrupció miatt. A vádhatóság gyanúja szerint Magyarország kenőpénz fejében választotta a brit-svéd konzorciumot a vadászrepülők vásárlására kiírt pályázaton. További részletekért ide kattintson!