Március elején minden eldől

InfoRádió / MTI
2007. november 26. 09:19
Oroszországban március 2-ra tűzte ki az elnökválasztást a szövetségi tanács, az orosz parlament felsőháza. Az elnökválasztáson induló jelölteknek 20 nap alatt kell összegyűjteniük a szükséges, legalább kétmillió támogató aláírást.

Jurij Sarangyin szenátor, az alkotmányos törvényhozás bizottságának elnöke kijelentette: a felsőház csak a választás időpontját jelöli ki, a részleteket a Központi Választási Bizottság dolgozza ki.

Az elnökválasztáson induló jelölteknek 20 nap alatt kell összegyűjteniük a szükséges, legalább kétmillió támogató aláírást.

A pártok jelöltjeinek 25 napjuk van az iratok benyújtására, nekik nincs szükségük támogató aláírásokra. A jelöltek regisztrálása december 12-én kezdődik, és január 16-áig tart.

Az új dumába a felmérések szerint valószínűleg csak két párt jut be: az Egységes Oroszország, amelynek a december 2-i parlamenti választásokra szóló jelölőlistáját Vlagyimir Putyin államfő vezeti, és a Gennagyij Zjuganov irányította kommunista párt. Az utóbbi eddig nem jelezte, hogy elnökjelöltet indítana.