Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kilép az árnyékból a KGB \"gyilkosa\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jövő vasárnap parlamenti képviselő lehet Andrej Lugovoj, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásának első számú gyanúsítottja. Az egykori KGB-ügynök a Kreml-párti Liberális Demokrata párt színeiben indul a parlamenti választáson.

Parlamenti képviselőként új mosdót építtetne a helyi iskolának, egy árvaháznak pedig felajánlja azt az egymillió rubelt, amelyet a bíróság ítélt meg neki, mert az egyik orosz napilap "legyilkosozta" - közölte választási gyűlésén Andrej Lugovoj.

"Még új fiú vagyok a politikában, nem döntöttem el pontosan, mit fogok tenni a parlamentben" - magyarázta tovább ez egykori KGB-ügynök, akinek még sokat kell győzködnie a választókat, hogy nyerjen jövő vasárnap. "Hallott valaha Lugovojról?" - kérdeztem egy bundába burkolózó asszonyt a jeges kurszki utcán. "Csak Putyinról hallottam" - válaszolta.

Külföldön gyilkos - otthon hős

Egy évvel Alekszandr Litvinyenko halála után az ember, aki állítólag belecsempészte a teájába a halálos adag polóniumot, új karrierbe kezdett. Lugovoj októberben csatlakozott a Kreml-párti, ultra-nacionalista Liberális Demokrata párthoz.

Külföldön gyilkosnak - otthon hősnek tartják Lugovojt, aki az elmúlt három hétben keresztül-kasul beutazta Oroszországot. Mindenhol ugyanazt az üzenetet próbálta a választók fejébe plántálni: azt, hogy Nagy-Britannia lator ország. Ráadásul fociban is gyengék, tette hozzá; "azon vicceltünk a repülőn idefelé, gratuláljunk-e az angol válogatottnak" - utalt az EB-selejtezőn elszenvedett kudarcra.

"A Litvinyenko-ügy a brit titkosszolgálat legnagyobb kudarca"

Lugovoj váltig állítja, hogy a külföldi hírszerzést folytató MI6 ölte meg Litvinyenkót. "A Litvinyenko-ügy a brit titkosszolgálat legnagyobb kudarca" - jelentette ki.

Kevés szimpátiát mutat a meggyilkolt ex-KGB-s özvegye iránt is, aki a gyilkosság érfordulója alkalmából közölte, hogy Lugovojt az Európai Bíróság elé citálja. Oroszország azonban már eddig sem volt hajlandó kiadni Lugovojt, ha pedig parlamenti képviselő lesz, akkor mentességet is élvez majd.

Ha megválasztják - az új törvény ugyanis, amely 5-ről 7 százalékra emelte a bejutási küszöböt, nem csupán az ellenzéknek, hanem a közvélemény-kutatások szerint 6 százalékon álló liberális demokratáknak is komoly problémát jelent.