eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fejlesztője szerint nem elég hatékony az influenza elleni védőoltás

Több ezer életet követelhet az influenzajárvány ezen a télen Nagy-Britanniában, és a fertőzés elleni vakcina kevéssé hatásos - állítja a szer egyik kifejlesztője.

Graeme Leaver szerint az influenza elleni védőoltás egyáltalán nem nyújt garantált védelmet a betegség ellen.

Az ausztrál biokémikus úgy szerint az olyan szereket, amelyek akkor veszik fel a harcot a fertőzéssel, amikor az már megjelent a szervezetben - ilyen például a Tamiflu vagy a Relenza - vény nélkül kellene kiadni.

"Sosem voltam elégedett a hatékonyságával" - mondta Leaver doktor, aki negyven évvel ezelőtt részt vett az influenza elleni vakcina kifejlesztésében.

"Jobb, mint a semmi, és nem is tanácsolnám el az embereket attól, hogy beoltassák magukat, de nem lehetnek biztosak abban, hogy védettek lesznek" - fűzte hozzá a szakértő.

Nagy-Britanniában a Tamiflu és a Relenza csak vényre kapható, ezek a szerek pedig akkor a leghatékonyabbak, ha az első tünetek megjelenése után azonnal szedni kezdik őket.

Vagyis a betegek értékes időt vesztenek, ha arra kell várniuk, hogy időpontot kapjanak orvosuktól.

Ha az ilyen gyógyszereket vény nélkül lehetne kapni, életek százait menthetnék meg - állítja Graeme Leaver.

Az influenza Nagy-Britanniában évente 12 ezer ember életét követeli, súlyosabb járványok esetén azonban az áldozatok száma a 20 ezret is elérheti.

Leaver doktor figyelmeztetett: a járványok meghatározott minta alapján jelennek meg, és mivel Ausztráliában idén meglehetősen sokan betegedtek meg influenzában, várhatóan az európai szigetországban is ez történik majd.

Ha az influenzaszezon olyan rossz lesz, mint Ausztráliában, komoly gondokra számíthatnak a britek is. Súlyos járvány alakulhat ki, ezrek betegedhetnek és sokan halhatnak meg - hangsúlyozta a szakértő.

A brit gyógyszerfelügyeletnél elmondták: a készítmények gyártóitól is függ, hogy termékeiket milyen módon árusítják. Széleskörű vizsgálatokra lenne ugyanis szükség ahhoz, hogy a két említett influenza elleni szert levegyék a vényköteles medicinák listájáról.

Más tudósok szerint az influenza elleni védőoltás igenis hatásos. John Oxford, Nagy-Britannia vezető szakértője szerint klinikai kísérletek bizonyítják, hogy kevesebben halnak meg a betegség szövődményei miatt azok, akiket beoltottak.

"A vakcina hatása pozitív, bárhogy is nézzük" - jelentette ki John Oxford.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×