Véget ért a francia tömegközlekedési sztrájk

InfoRádió / MTI
2007. november 23. 13:43
Franciaországban gyakorlatilag véget ért a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja. A tíz napja kezdődött sztrájkot azért függesztették fel, mert megkezdődtek a tárgyalások az érintettek és a kormány között.

Az állami vállalatok kedvezményes nyugdíjrendszerének eltörlése elleni, tíz nappal ezelőtt kezdődött tiltakozást azután függesztették fel, hogy megkezdődtek a tárgyalások a szakszervezetek, az ágazati vezetők és a kormány képviselői között.

Az általános munkafelvétel mellett pénteken már mindössze a tiltakozók két százaléka folytatta a sztrájkot, de mind a 700 belföldi TGV-szuperexpress elindul, emellett a regionális vonatok fele, a párizsi metrók és buszok 80 százaléka közlekedik.

A francia kormány az 1995-ben elindított, de akkor a három hétig tartó sztrájk miatt visszavont reformot akarja 2012-ig végrehajtani.

Ennek részeként a speciális nyugdíjrendszerhez tartozó félmillió munkavállaló átlagosan 37 és fél éves járulékfizetését a magánszektorban dolgozó 18 millió francia negyven éves munkaviszonyához igazítják.