eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66119.15
2024. április 24. szerda György

Tovább nő a gigantikus óriás

Még csak most épül a londoni Heathrow repülőtér 5. terminálja, de a brit kormány máris további bővítést jelentett be: a hatodik terminált. A világ egyik legforgalmasabb reptere ugyanis elveszítheti európai vezető státuszát. A bővítés hatására azonban tovább nőhet a reptér körüli zaj, és légszennyezettség.

Egy hatodik terminál építését és egy harmadik kifutópálya létesítését tervezi a brit közlekedési kormányzat. Az új létesítmények 2020-ra készülhetnek el - jelentette be Ruth Kelly közlekedési miniszter.

A kritikusok máris hallatják a hangjukat, mondván, a tervezett helyszín, a reptér északi része körül csaknem 50 településen és azok  lakóövezetében élők nyugalma forog kockán.

Õk a levegő további szennyezésétől és a zajszint emelkedésétől tartanak. Azt a kérdést is felteszik a miniszterelnöknek, hogy ilyen beruházások mellett vajon hogyan akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást.

A kormány szakértői szerint azonban három kifutó még a légszennyezettségi határértékek átlépése nélkül üzemeltethető. Sőt, mint mondták, a régi képek lecserélésével és korszerűek forgalomba állításával a zajszint is csökkenthető.

A kormány szerint Heathrow elveszítheti a nemzetközi szerepét, ha nem hajtja végre a beruházásokat.

Jelenleg évente 480 ezer fel- és leszállást bonyolít a reptér, és csaknem 170 ezer embernek ad munkát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×