Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább nő a gigantikus óriás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még csak most épül a londoni Heathrow repülőtér 5. terminálja, de a brit kormány máris további bővítést jelentett be: a hatodik terminált. A világ egyik legforgalmasabb reptere ugyanis elveszítheti európai vezető státuszát. A bővítés hatására azonban tovább nőhet a reptér körüli zaj, és légszennyezettség.

Egy hatodik terminál építését és egy harmadik kifutópálya létesítését tervezi a brit közlekedési kormányzat. Az új létesítmények 2020-ra készülhetnek el - jelentette be Ruth Kelly közlekedési miniszter.

A kritikusok máris hallatják a hangjukat, mondván, a tervezett helyszín, a reptér északi része körül csaknem 50 településen és azok  lakóövezetében élők nyugalma forog kockán.

Õk a levegő további szennyezésétől és a zajszint emelkedésétől tartanak. Azt a kérdést is felteszik a miniszterelnöknek, hogy ilyen beruházások mellett vajon hogyan akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást.

A kormány szakértői szerint azonban három kifutó még a légszennyezettségi határértékek átlépése nélkül üzemeltethető. Sőt, mint mondták, a régi képek lecserélésével és korszerűek forgalomba állításával a zajszint is csökkenthető.

A kormány szerint Heathrow elveszítheti a nemzetközi szerepét, ha nem hajtja végre a beruházásokat.

Jelenleg évente 480 ezer fel- és leszállást bonyolít a reptér, és csaknem 170 ezer embernek ad munkát.