Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sztrájkolnának a szlovák orvosok az új túlóraszabályozás miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét sztrájkkal fenyegetőznek a béremelést követelő szlovákiai orvosok: az új munkatörvénykönyv miatt bírósághoz és a munkajogi felügyelethez fordultak, eközben béremelést követelnek.

A szlovákiai orvosok szakszervezete az ügyészséghez és a munkajogi felügyelethez fordul a szeptembertől hatályos új munkatörvénykönyv miatt.

A gondot az okozza, hogy az új munkajogi kódex életbelépésével az orvosok a túlórák miatt törvénysértést követnek el, mivel az új jogszabály meghatározza, legfeljebb mennyi időt lehet plusz munkával eltölteni.

Ugyanakkor, ha az orvosok a törvénynek megfelelően járnának el, nem lenne senki, aki elláthatná az ügyeleti szolgálatokat.

Marián Kollár, az orvosi szakszervezet elnöke kilátásba helyezte, hogy decembertől az orvosok csak annyi szolgálatot vállalnak majd, hogy az megfeleljen a munka törvénykönyvében foglaltaknak.

Ez a döntés azonban már sztrájkként is felfogható, és megbéníthatja az amúgy is orvoshiánnyal küszködő kórházak működését.

Béremelést követelnek

Az áldatlan állapotok és az alacsony bérek miatt, valamint az egyre komolyabb méreteket öltő szakember-elvándorlás megállítása érdekében petíciót is megfogalmazott az orvosok szakszervezete; ezt felmérések szerint a doktorok és az egészségügyi dolgozók 90 százaléka támogatja.

Emellett a 30 százalékos béremelés érdekében indított tárgyalássorozatot továbbra is folytatni kívánja az orvosok szakszervezete. A kollektív szerződésekre tett javaslatukban ennél is többet, 40 százalékos béremelést követelnek.

A szakszervezet már előző kormányzati ciklusban is legalább 30 százalékos béremelést akart elérni, sőt, hosszú távon a fizetések megduplázását tűzte ki célul.

Az egészségügyi tárca egyelőre elzárkózik a tárgyalásoktól: itt azt állítják, hogy idén több lépcsőben, az országos átlagot jóval meghaladó mértékben már emelték az orvosok bérét.