Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szelestey: ha kell, a magyar fél megteszi a szükséges lépéseket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Külügyminisztérium egyelőre tájékozódik a délvidéki magyarok katonai mozgósításának okáról, és ha kell, megteszi a szükséges diplomáciai lépéseket - mondta az InfoRádiónak a tárca szóvivője. Szelestey Lajos ugyanakkor hangsúlyozta: nem behívóról, hanem idézésről van szó.

Megállapodott a Külügyminisztérium az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökével, Németh Zsolttal: a felek együttműködnek annak feltárásában, mi is az oka, hogy számos vajdasági magyar hadköteles idézést kapott az elmúlt napokban - mondta az InfoRádiónak a külügyi szóvivő.

Szelestey Lajos közölte: a dokumentum szerint az érintetteknek január 19-ig be kell vonulniuk, hogy átvegyék háborús beosztásukat.

A szerbiai honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a lépés a régóta zajló haderőreform része, az ország más területein ezzel már végeztek, most került sorra Újvidék és környéke, nincs ok tehát aggodalomra, ez csak a nyilvántartások felfrissítését és a feladatok pontosítását szolgálja - tette hozzá a külügyi szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy túlzóak-e azok a félelmek, amelyek szerint Szerbia katonai erővel akar véget vetni a koszovói konfliktusnak, Szelestey Lajos elmondta: a szerb vezetés eddig határozottan elutasította a fegyveres fellépés lehetőségét, és azt hangoztatta, hogy diplomáciai-jogi eszközökkel igyekszik lezárni a konfliktust.

A külügyi szóvivő közölte: ha bebizonyosodik, hogy az idézést valóban abból az okból küldték a magyar hadköteleseknek, amire a szerb vezetés hivatkozik, Magyarországnak nincs oka tiltakozni.

Amennyiben kiderül, hogy az akció mögött más cél húzódik meg, a magyar fél megteszi a szükséges lépéseket - fűzte hozzá Szelestey Lajos.

Hanganyag: Herczeg Zsolt