Nem volt még olyan kevés gyilkosság New Yorkban, mint az idén

InfoRádió / MTI
2007. november 23. 17:25
Évtizedek óta idén történt a legkevesebb gyilkosság New Yorkban; a legtöbb áldozat és elkövető is fekete - derül ki a The New York Times pénteki számában közölt adatsorból.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, idén kevesebb, mint 500 gyilkosságot követnek el az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós népességű városában. Ilyen alacsony adatot nem rögzítettek 1963 óta, amióta a rendőrségnek megbízható nyilvántartása van erről.

Az idei statisztikák szerint az áldozatoknak 66, az elkövetőknek pedig 61 százaléka afro-amerikai.

Az idén New Yorkban eddig meggyilkolt 412 ember több mint kétharmadával, 278 személlyel lőfegyverrel végeztek. Megkéseltek 65-öt, tompa tárggyal öltek meg 30-at, megfojtottak 18-at.

A lap meglepőnek tartja, hogy az eddig elemzett 212 esetből csak 35 áldozattal végzett idegen. Barát vagy ismerős oltotta ki 125 ember életét, barátja vagy barátnője végzett 16, szülője 11, élettársa 6 áldozatával.

A gyilkosságok 77 százalékát büntetett előéletűek követték el, az esetek 51 százalékában kábítószeres múltú emberek. Ugyanez a magas arány érvényes az áldozatokra is: 70 százalékuk már volt letartóztatásban, 48 százalékuk drogügyek miatt összetűzésbe került a törvénnyel.

A faji megoszlást illetően a feketék után a latin-amerikai származásúakhoz kötődik a legtöbb gyilkosság: az elkövetők 26, az áldozatok 31 százaléka ennek a csoportnak a tagja. A nem fekete és nem latin-amerikai elkövetők és áldozatok aránya egyaránt 8 százalék.

A gyilkosságok száma New Yorkban 1990 óta folyamatosan csökken, akkor rekordszámú, 2245 gyilkosság történt. Naponta átlagosan több mint 6 gyilkosságot követtek el és különösen magas volt az idegenek elkövetők aránya. Idén napi átlagban egy gyilkosság történt.