Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: a jövőt illetően vannak bizonytalanságok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Frankfurtban a tartós növekedés biztosítását nevezte a legfőbb feladatnak és a legnagyobb kihívásnak a globalizációs környezetben a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc a magyarországi reformokról beszélve kijelentette: a legfontosabb teendő az emberek gondolkodásának megváltoztatása.

Gyurcsány Ferenc a nagy európai bankok vezetőit tömörítő Európai Bankár Konferencián, a kontinens egyik legtekintélyesebb pénzügyi fórumán tartott vitaindító előadásában hangsúlyozta: Magyarország számára is ez a legnagyobb feladat.

A kormányfő - aki az egyetlen meghívott vezető politikus - a magyarországi reformokról is tájékoztatta a résztvevőket. Gyurcsány Ferenc a legfontosabb teendőnek az emberek gondolkodásának megváltoztatását nevezte.

Úgy fogalmazott: nehéz megtanulni, hogy a szabadság felelősségvállalással jár. Hangsúlyozta: a magyar kormány egyszerre hajt végre költségvetési és strukturális reformokat, ami nehéz feladat, és - például az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer átalakítása - hatalmas népszerűségvesztéssel jár.

Az Európai Uniót ugyanakkor sikertörténetnek nevezte, amely - mint utalt rá - a történelemben eddig példátlan módon a kontinensen békét és demokráciát biztosított.

A magyar miniszterelnök hangoztatta ugyanakkor, hogy a jövőt illetően vannak bizonytalanságok, amelyekkel szemben közös erőfeszítésekkel kell felvenni a harcot.

Gyurcsány Ferenc ennek kapcsán a nemzetközi hitelválságra, illetve az energiapiaci nehézségekre utalt, s ezek leküzdése érdekében rendszeres párbeszédet sürgetett a politikai és az pénzügyi vezetők között.

Az immár 17-ik ilyen jellegű kongresszus házigazdája az Európai Központi Bank, valamint a három legtekintélyesebb német magánbank, a Deutsche Bank, a Commerzbank és a Dresdner Bank. Gyurcsány Ferenc mellett az előadók között volt egyebek között Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, Angel Gurría, az OECD főtitkára és Mario Monti, az Európai Unió volt versenyügyi biztosa.