Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Biztonságban vannak a süllyedő hajó utasai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A déli Sarkvidéken kimentették annak az óceánjárónak az utasait, amely pénteken összeütközött egy jégheggyel és süllyedni kezdett. A brit parti őrség péntek délelőtt jelentette, hogy sikeresen befejeződött 154 személy evakuálása.

Az utasok és a legénység mentőcsónakokon hagyták el az Explorer nevű óceánjárót, miután az pénteken - a brit parti őrség beszámolója szerint - összeütközött egy "objektummal" és süllyedni kezdett.

Amikor a hatóságok számára nyilvánvalóvá vált, hogy a pirosra és fehérre festett, libériai zászló alatt közlekedő hajó menthetetlen, elrendelték az evakuálást.

Ökölnyi méretű léket kapott és lemondtak róla

A fagyos vízre ereszkedő utasokat és személyzetet a Dél-Shetland szigeteknél - az Antarktisztól 100 kilométerre - egy másik óceánjáró, az Endeavor vette fel.

Fred Caygill, a brit parti őrség szóvivője szerint az Explorer ökölnyi méretű léket kapott, és repedések jelentek meg a hajótesten. Péntek délután már 45 fokos szögben megdőlt és a parti őrség elismerte, hogy a hajó el fog süllyedni.

A kapitány és az első tiszt ekkor még a hajón tartózkodott.

Valószínűleg jéghegynek ütközött

Az illetékesek nem tudták megerősíteni, hogy valóban jéghegynek csapódott-e az Explorer, amelyet úgy építettek, hogy kibírja az ütközést. A Reuters hírügynökség azonban egy argentin illetékest idézve azt mondta, hogy ez okozta a balesetet.

Az utasok között britek, amerikaiak, kanadaiak, hollandok, ausztrálok és más nemzetiségűek vannak. Jelentések szerint mindenki egészséges, és sérülés nélkül úszta meg az eseményt.

Az 1969-ben épített Explorer évente kétszer vitt utasokat a déli sarkvidékre, egy kabin ára 8000 dollár volt. Jelentések szerint áprilisig további 52 óceánjáró érkezésére számítanak a körzetben.