eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újabb ország születhet Európában

Egyre közelebb van a Koszovó státuszáról folyó tárgyalások befejezéseként adott december 10-ei határidő, és így egyre valószínűbb, hogy a többségében albánok lakta szerbiai tartomány egyoldalúan kikiáltja függetlenségét.

Egyre többen szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy Szerbia - többségében albánok lakta - tartományáról megszülethet a megállapodás a határidőig.

A nemzetközi szervezet december 10-éig adott haladékot arra, hogy a szerbek és a koszovói albánok megegyezzenek a tartomány státuszáról, de a felek nem engednek a követeléseikből, az albánok ugyanis a jogi függetlenségnél nem adnák alább, a szerbek pedig ezt elfogadhatatlannak tartják, jóllehet szinte teljes körű autonómiát biztosítanának Koszovónak. Juhász József egyetemi tanár szerint sem lesz megállapodás.

A mostani tárgyalások nem fognak eredményre vezetni, tehát nem lesz szerb-albán egyetértés, valószínűleg nem lesz biztonsági bizottsági határozat sem, és ennek megfelelően a koszovói parlament ki fogja nyilvánítani a függetlenségét, az EU pedig a nem távoli jövőben ezt el fogja ismerni - mondta az egyetemi tanár.

Valószínűleg ismeri majd el Koszovó függetlenségét Szerbia és Oroszország, így az állam nemzetközi jogi státusza továbbra is instabil maradhat.

Az Európai Unió hónapok óta küzd azért, hogy egységes uniós álláspont szülessen a szerbiai tartományról. Egyes államok támogatnák a függetlenedést, mások csak feltételekkel, egy harmadik csoport pedig elutasítaná az autonómiát vagy a szerb szimpátia miatt, vagy azért, nehogy Koszovó kiválása elindítson egy függetlenedési folyamatot- mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője.

A hétvégi koszovói parlamenti választásokon Hashim Thaqit választották miniszterelnökké, aki ígéretet tett arra, hogy december 10. után egyoldalúan kikiáltja Koszovó függetlenségét.

Ez pedig azt jelentheti, hogy Montenegró tavalyi létrejötte után, idén is új ország születhet Európában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×