eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kína megenyhül: hálaadás Hongkongban

Kína, miután váratlanul megtagadta egy amerikai repülőgép-hordozótól, hogy az a Hálaadás ünnepe alkalmából Hongkong kikötőjébe hajózzon, meggondolta magát, és engedélyezte az anyahajó kikötését.

Peking az utolsó pillanatban utasította el, hogy a USS Kitty Hawk, valamint kísérő hajói régóta tervezett és jelzett látogatást tegyenek Hongkongban.

Az amerikai külügyi közlés szerint Peking nem indokolta az elutasítást.

Ha Peking nem változtatott volna döntésén, akkor a USS Kitty Hawk csapásmérő csoport mintegy 8 ezer főnyi személyzete, repülősök és tengerészek a Dél-kínai-tengeren ünnepelhettek volna. A hajók a tervek szerint négy napot töltenek Hongkongban.

Hűvös viszony

Washington és Peking az utóbbi hónapokban kemény kereskedelmi vitákat folytatott egymással, a két nagyhatalom ezenkívül az iráni atomprogrammal kapcsolatos fellépés mikéntjében sem ért egyet.

Hongkongban régen gyakorta horgonyoztak amerikai hadihajók, de azóta, hogy az egykori brit gyarmati terület 1997. július 1-jén visszakerült Kína fennhatósága alá, ehhez Peking jóváahagyása szükséges.

Peking már több ízben - némely esetben több hónapra - megtagadta az amerikai hadihajók számára a kikötést: például 1999-ben, amikor a koszovói válság idején NATO-gépek a belgrádi kínai nagykövetséget bombázták, vagy 2001-ben, amikor egy amerikai kémrepülőgép összeütközött egy kínai vadászgéppel.

A 46 éves, dízelhajtású USS Kitty Hawk az egyetlen olyan hordozó, amely nem Amerikában, hanem Japánban állomásozik. Jövőre szerelik le, helyére Japánban az atommeghajtású USS George Washington lép.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×