Kína megenyhül: hálaadás Hongkongban

InfoRádió / MTI
2007. november 22. 10:02
Kína, miután váratlanul megtagadta egy amerikai repülőgép-hordozótól, hogy az a Hálaadás ünnepe alkalmából Hongkong kikötőjébe hajózzon, meggondolta magát, és engedélyezte az anyahajó kikötését.

Peking az utolsó pillanatban utasította el, hogy a USS Kitty Hawk, valamint kísérő hajói régóta tervezett és jelzett látogatást tegyenek Hongkongban.

Az amerikai külügyi közlés szerint Peking nem indokolta az elutasítást.

Ha Peking nem változtatott volna döntésén, akkor a USS Kitty Hawk csapásmérő csoport mintegy 8 ezer főnyi személyzete, repülősök és tengerészek a Dél-kínai-tengeren ünnepelhettek volna. A hajók a tervek szerint négy napot töltenek Hongkongban.

Hűvös viszony

Washington és Peking az utóbbi hónapokban kemény kereskedelmi vitákat folytatott egymással, a két nagyhatalom ezenkívül az iráni atomprogrammal kapcsolatos fellépés mikéntjében sem ért egyet.

Hongkongban régen gyakorta horgonyoztak amerikai hadihajók, de azóta, hogy az egykori brit gyarmati terület 1997. július 1-jén visszakerült Kína fennhatósága alá, ehhez Peking jóváahagyása szükséges.

Peking már több ízben - némely esetben több hónapra - megtagadta az amerikai hadihajók számára a kikötést: például 1999-ben, amikor a koszovói válság idején NATO-gépek a belgrádi kínai nagykövetséget bombázták, vagy 2001-ben, amikor egy amerikai kémrepülőgép összeütközött egy kínai vadászgéppel.

A 46 éves, dízelhajtású USS Kitty Hawk az egyetlen olyan hordozó, amely nem Amerikában, hanem Japánban állomásozik. Jövőre szerelik le, helyére Japánban az atommeghajtású USS George Washington lép.