Az unióban 23 millióan füveznek

Infostart
2007. november 22. 19:12
Az Európai Unió 492 millió polgára közül 23 millióan fogyasztottak cannabist és 4,5 millióan éltek kokainnal az elmúlt egy évben. Ez utóbbi szám egymillióval több, mint 2006-ban volt.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja szerint a kábítószer-fogyasztásban az élen Spanyolország és Nagy-Britannia áll, a legnagyobb növekedést azonban Dániában és Olaszországban regisztrálták.

Az elmúlt egy hónapban nagyjából kétmillió uniós polgár fogyasztott kokaint. A hatóságok rekordot értek el az elkobzott kábítószerek mennyiségét tekintve is az elmúlt időszakban: 2005-ben összesen 107 tonnát foglaltak le, 45 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben.

A legtöbb kábítószer egyébként Spanyolországon és Portugálián keresztül érkezik a kontinensre.

A kutatók rámutattak arra is, hogy a kokainozók számának növekedése a közegészségügy kiadásait is megemeli, ezt azonban pontosan nem lehet kimutatni. A közösség területén egyébként az elmúlt egy évben csaknem 400 halálesetet hoztak összefüggésbe a kábítószerrel.

A leggyakrabban használt illegális szer az Európai Unióban a cannabis, bár a felmérés készítői szerint a fiatalok körében csökken a kedveltsége. Ezzel a kábítószerrel az elmúlt egy évben az uniós polgárok 7 százaléka élt, azaz 23 millióan. Hárommillióan vannak azok, akik naponta használják a cannabist.