eur:
393.09
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Szabotázsakciók a francia közlekedési sztrájk nyolcadik napján

Franciaországban összehangolt szabotázsakciók során megrongálták a nagysebességű TGV vonatok által használt pálya egy részét. Közben már egy hete folyik a közlekedési dolgozók sztrákja, akiknek képviselői szerdán ismét leültek tárgyalni a kormánnyal.

A nagy francia vasúti hálózatokon továbbra is érződik a sztárjk - szerda délután két társaság csak a vonatok felét tudta elindítani, míg egy harmadik csak 28 százalékos ellátást tudott biztosítani.

Egyedül a Belgiumba és Nagy-Britanniába közlekedő Thalys, illetve Eurostar szerelvények közlekedésében nem volt fennakadás.

Sárközy kemény büntetést ígért a rongálóknak

Közben a kormány által militáns tiltakozóknak nevezett ismeretlenek több ponton is megrongálták a belföldi nagysebességű vonatok, a TGV váltóvezetékeit.

Emiatt az expresszvonatok is a hagyományos pályán voltak kénytelenek közlekedni, ami további késéseket okozott.

Sarkozy elnök azt mondta, hogy a szabotőröket "a lehető legkeményebben meg kell büntetni". Az akciókat a szakszervezeti vezetők is elítélték, Didier Le Reste, a CGT főnöke "gyávának" nevezte a rongálókat.

A szabotázs éppen azelőtt történt, hogy az érdekképviseletek és a munkaadók ismét tárgyalásokat kezdtek a sztrájkhelyzet feloldásáról.

Újabb tágyalás: a szakszervezetek csütörtökön döntenek a sztrájkról

A kormány egyelőre nem hajlandó engedni abból, hogy ezentúl a "különleges" nyugdíjat élvező dolgozók is ugyanakkora időszakon keresztül fizessenek nyugdíjjárulékot, mint mások. Egyelőre a különleges nyugdíjat kapók - több százezer ember - két és fél évvel hamarabb mehetnek nyugdíjba a többieknél.

A szakszervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy az intézkedés különösen azokat "büntetné", akik rövidesen nyugdíjba vonulnának. Arra is felszólították a kabinetet, hogy rendezze azok helyzetetét, akik karrierjük során több munkahelyen fizettek nyugdíjhozzájárulást.

A kormány most fizetésemeléssel és az egyéni alapokba való túlfizetés lehetőségével próbálja megegyezésre bírni a dolgozókat. A szakszervezetek a tárgyalások után azt mondták: csütörtök reggel döntetnek arról, hogy folytassák-e a tiltakozást.

A közvélemény nem támogatja a sztrájkot, kevesebb a tiltakozó

Sarkozy elnök arra kérte a közlekedésieket, hogy úgymond "ne tartsák túszként fogva" más dolgozók millióit.

A nyolcnapos tiltakozó akcióban egyre kevesebb sztrájkoló vesz részt - jelentette az AFP hírügynökség. Az SNCF nemzeti vasútnál például szerdán a dolgozók 23 százaléka tiltakozott, a párizsi metrót is üzemeltető RATP-nél pedig 16 százalék.

A Le Figaro című jobboldali lap szerint immár nem az átlagdolgozók, hanem csak az úgynevezett "militánsok" sztrájkolnak.

A lap szerint a franciák 68 százaléka véli úgy, hogy nem jogos a sztrájk és 69 százalék azt akarja, hogy a francia kormány ne hajoljon meg a szakszervezetek akarata előtt.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×