eur:
393.34
usd:
367.71
bux:
66268.5
2024. április 24. szerda György

Nagy-Britanniában a sztrájkolók hiába várnak szolidaritást

Angliában - amióta a szénbányászat gazdasági jelentősége immár elenyészővé vált - a legnagyobb káoszt a metró, a vasúti, a repülőtéri alkalmazottak és a tűzoltók munkabeszüntetései szokták okozni. A közalkalmazottak már rég nem léptek sztrájkba - régebben az ő megmozdulásaik is sok gondot okoztak: az iskolai tanítás szünetelésekor a szülők nem tudják, hová tegyék a gyerekeiket, s ha a szemetesek nem viszik el a hulladékot, az akár hegyekké nőhet az utcasarkon. Legutóbb a londoni metrósztrájkok nyomán keletkeztek fennakadások a tízmilliós metropolisz életében, de a vasutas-sztrájk sem ritka.

Ha az angol vasutasok szakszervezetei bérkövetelés vagy a jobb munkakörülmények kiharcolása miatt sztrájkot hirdetnek, milliók számára okoznak gondot.

A brit nagyvárosokban sok évtizedes hagyomány, hogy a dolgozók igen jelentős százaléka a városon kívül lakik. A vasút-bérlet nem olcsó, de rengetegen vállalják a költséget és az utazásra fordított időt azért, hogy kertes családi házban lakhassanak a nagyvárosoktól akár ötven kilométernyire, tiszta levegőjű környéken, élvezve a vidéken élés nyugodtabb körülményeit.

Marad a kényelmes vasút

Londonba, Manchesterbe vagy Newcastle-ba immár nagyon nehéz autón bejárni, a parkolás díja csillagászati, és az egyelőre ingyenes angol autópályákon csúcsforgalmi időben egymást érik a dugók.

Marad tehát a kényelmes és tiszta vasút. Ha az alkalmazottai sztrájkba lépnek, sok millióan nem jutnak el munkahelyükre.

Régebben a vasúti sztrájkok alkalmával Londonban feloldották a parkolási megkötéseket, sőt: extra ingyen parkolókat nyitottak, például a királyi lovas gárda hatalmas gyakorlóterén. Ezt ma már nem teszi lehetővé a városvezetés.

Mit tehetnek a munkáltatók az olykor többnapos vasúti sztrájk káros hatása, a munkaidő-kiesés ellen?

Hiába várnak szolidaritást

Mást nem, mint hogy a fontosabb beosztottjaiknak hotelszobát bérelnek, vagy megkérik őket, hogy ha lehetséges, a rokonuknál, ismerősüknél szálljanak meg. Ugyanígy, metrósztrájk esetén, a nélkülözhetetlen munkatársakért a vállalat küld és fizet taxit.

Az angol szakszervezetek megkövetelik, hogy a sztrájkolók jelenjenek meg a munkahelyükön. A munkabeszüntetésben résztvevők ilyenkor gyakorta csoportokban állnak az utcán és transzparenseken hirdetik, miért sztrájkolnak.

Egyben felszólítják az arra haladó autók vezetőit, hogy rokonszenvüket dudálással fejezzék ki. Mivel a brit munkavállalók helyzete egyre jobb, a sztrájkolókkal immár kevesebben értenek együtt, a sztrájkőrök hiába várják a dudaszóval jelzett szolidaritást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×