eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Asztallábbal a békéért

Izrael török segítséggel akarja felvirágoztatni a palesztin gazdaságot és ezzel növelni a partnerként számon tartott Mahmud Abbasz elnök támogatottságát. A célt megvalósítani hivatott gazdasági tervről Simon Peresz izraelni elnök állapodott meg törökországi útján.

Török üzletemberek részvételével próbálnak lökést adni a palesztin gazdaságnak és ezzel kifogni a szelet a szélsőségesek vitorlájából. Többek között erről állapodott meg a múlt héten törökországi látogatásán Simon Peresz izraeli elnök Mahmud Abasszal, a paleszin autonómia vezetőjével.

Munkalehetőségekkel a Hamasz ellen

Az elképzelés részeként cipő-, ruha- és bútorgyárakat építenének Ciszjordániában a török tőke részvételével.

Peresz úgy érzi, a palesztinokat életkörülményeik javításával lehet eltántorítani a Hamasz támogatásától. Mint mondta: "meg fogják látni, hogy a Hamasztól csak lövöldözésre és borzalmakra számíthatnak."

Az "állami" korrupció a radikálisok felé hajtotta a palesztinokat

Az Izrael létét elutasító radikális mozgalom azonban korábban épp azért vált népszerűvé, mert - az izraeliek elleni véres merényletek mellett - a palesztinok körében jótékonysági és oktató munkát is folytatott, és ezzel a korrupt államhatalom helyébe lépett.

Az Egyesült Államok és Izrael erős nyomást fejtett ki, hogy a Hamasz helyét a mérsékeltnek tartott Mahmud Abbasz vehesse át. Az ő Fatah mozgalma azonban az, amely még Jasszer Arafat idején nem tudta, vagy akarta megfékezni a korrupciót.

Palesztin jólét és török profit

Az izraeli államelnök azonban optimista - azt reméli, hogy Hebron környékén néhány hónap múlva megindulhat annak az ipari parknak az építése, ahol a török vállalatok működnek majd. Tervek szerint tízezer palesztin jutna munkához a bőr-, bútor- és textilüzemekben. A törökök számára azért is kecsegtető az ajánlat, mert a dolgozóknak felannyit tudnak fizetni, mint otthon.

Az izraeliek további projektekre bólintottak rá

Az izraeli és palesztin vezetés hétfőn hagyta jóvá az ipari parkról szóló elképzelést, három másik projecttel együtt. Gázában például szennyvíztelepet építenének, Jerikóban mezőgazdasági központot, Betlehemben pedig a turizmus újjálesztésére tesznek kísérletet a felek. Izraelnek azért kell jóváhagynia a projecteket, mert biztonsági megfontolások miatt jelentősen korlátozta a palesztinok belépését, de még a palesztin területeken való mozgását is.

Ismét a porondon Blair

Ehud Barak védelmi miniszter azonban azt mondta, hogy a héten 24 ellenőrzőpontot számolnak fel.

A projektek bejelentése újabb szereplési lehetőséget adott az úgynevezett Kvartett közel-keleti megbízottjának, Tony Blair volt brit miniszterelnöknek.

Blair elmondta: a közös izraeli-palesztin agrárközpont részeként egy hidat építenek Jordániába a palesztinok exportlehetőségeinek bővítésére, és ennek tervezése azonnal megkezdődik.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×