Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szexuális életünkre is kíváncsi az unió?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Parlament azt tervezi, hogy egységesíti a kontinensen a népszámlálási kérdőíveket. Az új változatra azonban többek az orwelli jelzőt használják, mert szerintük a közösség még az emberek szexuális életét sem tekintené tabunak.

Az Európai Unió azt ugyan tagadja, hogy a polgárok szexuális életében kutakodna, a kérdőíven azonban olyan kérdéseket is szerepeltetne, amelyek az élettársi kapcsolatokat térképeznék fel.

A felmérés egységesítésére a közösség szakemberei szerint a szociálispolitika döntések megfelelő előkészítése miatt van szükség.

A kérdőíven a többi mellett rákérdeznének az állampolgárságra, a család nagyságára és a nemzetiségre is. Emellett a statisztikusok kíváncsiak arra is, hogy van-e a megkérdezett háztartásában számítógép, hány autója van, és milyen egyéb értéktárgyakat birtokol.

Túlságosan tolakodó kérdések

A családi állapotra vonatkozó kérdések közé - az eddigiektől eltérően - bekerülnének azonban azok is, amelyek az élettársi kapcsolat meglétére és annak kezdetére kérdeznének rá.

A brit Függetlenség Párt politikusai úgy vélik: ezek a kérdések túlságosan tolakodóak. Õket egy orwelli világra emlékezteti az, ha a hatóság az emberek szexuális élete után érdeklődnek.

Az unió szakemberei azonban azzal érvelnek: a kérdésekre azért van szükség, mert az élettársi kapcsolat manapság igen elterjedt, de míg a házasságban élők számát eddig ismerték a statisztikusok, a modern kapcsolatban élőket nem tudják számon tartani, pedig a népesedési adatok becslése megkövetelné ezt.

Rámutatnak azonban, hogy az emberek szexuális életére nem kíváncsiak, erre vonatkozó kérdéseket nem is szerepeltetnének a kérdőíven.