eur:
393.75
usd:
369.28
bux:
65681.32
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szabadon engedték a letartóztatott tüntetőket

Pakisztánban 3000, a szükségállapot ellen tiltakozó embert engedtek szabadon. Musarraf elnök emellett bejelentette, hogy január elején parlamenti választásokat tartanak. Az enyhülés irányába mutató gesztus ellenére a hatóságok 150 újságírót tartóztattak le Karacsiban és továbbra is őrizetben van az ellenzék legtöbb vezetője.

Miután az új, hatalmához lojális alkotmánybíróság szentesítette Musaraf elnök őszi választási győzelmét, a hatalmában megerősített államfő - ellenzéke szerint - diktátor -, lépéseket tett arra, hogy ismét szalonképesnek mutassa rendszerét.

Kedden szabadonengedtek 3000 olyan embert, akit a szükségállapot elleni tüntetések idején vettek őrizetbe.

Óvatos lépések a normalizálódás felé?

A kormány emellett bejelentette, hogy január 8-án megtartják a szövetségi és tartományi parlamenti választásokat.

A pakisztáni belügyminisztérium szóvivője szerint úgymond "beindult a folyamat" és a többi, közel kétezer fogságban tartott tüntetőt, aktivistát és politikust is hamarosan elengedik. A most kiengedett emberek jobbára ügyvédek és egyszerű aktivisták.

Az ellenzéki vezetők még maradnak rács mögött

Továbbra is börtönben van azonban sok ellenzéki vezető, köztük a kriketlegendából politikai vezérré vált Imran Khan, aki hétfőn éhségsztrájkba kezdett. Az egy diáktüntetésen őrizetbe vett politikus ellen terrorizmussal összefüggésben emeltek vádat.

Pervez Musarraf korábbi alkalmi szövetségese, a szükségállapot miatt vele szembefordult volt miniszterelnök, Bennazir Bhutto viszont szabadlábon van, és hétfőn meglátogatotta a tábornok által bezáratott Geo TV szerkesztőségét.

Tiltakozó újságírókat is bezártak

Karacsiban később újságírók százai tüntettek a kormány ellen, ami azzal zárult, hogy 150-et őrizetbe vettek közülük. Egyes tévéadók újrakezdték a sugárzást, a Geo és más csatornák azonban nem akarják elfogadni a kormány felételeit.

Az elnökkel szembeforduló Buttóval pedig közölték, hogy felmelegíthetik a Musaraffal való különalkuja miatt ellene ejtett korrupciós vádakat.

Musarraf ősellenségével alkudozik?

Az elnöki hatalmában megerősített Musarraf immár feladhatja hadseregparancsnoki posztját is. Az államfő emellett úgy akar kitörni az elszigeteltségből, hogy elutazott Szaúd-Arábiába, amelynek vezetésével szoros kapcsolatokat ápol.

Pakisztáni politikai körökben azonban találgatás indult meg arról, hogy esetleg találkozik szaúdi emigrációban élő ellenfelével, Nawaz Sharif egykori minszterelnökkel, akit éppen ő buktatott meg 8 éve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×