Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már Szlovákiában is furcsállják a magyarok \"szolgasorba döntését\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vajon miért akarja a szlovákiai magyarok tankönyveiben betiltani a magyar nyelvű helységnévhasználatot a szlovák oktatási miniszter, és ezzel visszaállítani a szocializmus évtizedeiből ismert megalázó gyakorlatot? - veti fel kommentárjában a Pozsonyban megjelenő SME.

A liberális polgári napilap cikkírója ismerteti Ján Mikolaj oktatási miniszter törekvéseit, aki már kiadta az utasítást, hogy a magyar oktatási nyelvű iskolákban használatos tankönyvekben ezentúl csakis a szlovák nyelvű földrajzi nevek használhatók.

A magyar történelmi neveket pedig csak ezek mögött, zárójelben szabad jelölni, mert hogy "a megható indoklás szerint a miniszter így akarja segíteni a magyar polgártársak könnyebb tájékozódását" hazájukban.

Természetesen az egész probléma mesterséges, és egyetlen kérdést hagy csak nyitva: kinek tesz szolgálatot - írja a lap.

"Első látásra ugyan semmiségnek tűnik, de Szlovákiában ma ugyanebbe az irányba tartó hasonló lépések sora követi egymást. Ha elvetjük a feltételezést, miszerint a miniszter a saját anyanyelvüktől akarja elvenni a kisebbségi diákok kedvét, akkor ez az új álprobléma csakis egyetlen célt követhet: minden áron megmutatni az itteni magyaroknak, hogy Szlovákiában ki az úr a háznál. És ott, ahol urak vannak, szolganépnek is lennie kell. Máshogyan ugyanis egyszerűen nem működik a dolog" - vélekedik a SME.

"Ott, ahol az állampolgár a saját szülőfaluját sem nevezheti a tankönyvében úgy, ahogy számára természetes, a szolga és a másodrendű állampolgár szerepét egyértelműen kiosztották" - írja a lap.