Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közelharc várható a Greenpeace és a bálnavadászok között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A déli tengereken nyílt közelharc várható a japán bálnavadász flotta és a Greenpeace környezetvédőinek hajója között - számolt be az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

A tudományos kutatásokra hivatkozó japánok az éj leple alatt hajóztak ki, és máris kikapcsolták a hajó automata jeladó rendszerét, nehogy a Greenpeace aktivistái megtalálják őket.

A tervek szerint a japánok több mint ezer veszélyeztetett bálna lemészárlására készülnek. A környezetvédő szervezet szóvivője, Mózes Szabina elmondta: 935 csukabálna, 50 veszélyeztetett hosszúszárnyú bálna, valamint félszáz, szintén a kihalás szélén álló barázdás bálna levadászását tervezik.

A Greenpeace aktivistái minden erőszakmentes eszközt igénybe vesznek, hogy ezt megakadályozzák, hiszen nevetségesnek tartják az indokot, hogy az állatokat tudományos céllal mészárolják le.

Arra már korábban is volt példa, hogy hajójukkal a bálnák és a bálnavadászok hajói közé álltak. Nem egyszer több órán át próbáltak meg így megmenteni egy-egy állatot.

Mózes Szabina elmondta azt is: évente ül össze a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács, amelynek fejlődő országbeli tagjait a japánok évek óta próbálják megvesztegetni. Az utóbbi időben azonban szerencsére azok is ellenállnak.

A szóvivő szerint egy idő után már semmilyen magyarázatot nem tudnak majd kitalálni arra, hogy miként lehet a világ szeme láttára lemészárolni a kihalás szélén lévő állatokat.

Hanganyag: Torda Júlia