Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Habsburg Ottó: \"Összedőlt a hitük\" - exkluzív interjú

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden ünnepli 95-dik születésnapját Habsburg Ottó. A Páneurópai Unió elnökével, az utolsó magyar király, IV. Károly idősebb fiával az InfoRádió németországi tudósítója, Vincze András beszélgetett az 1956-os forradalom- és szabadságharcról, valamint annak hatásairól. Előzetes a hétvégén olvasható teljes interjúból.

A 95. születésnapját november 20.-án ünneplő Habsburg Ottó az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban az 1956-os magyar forradalom- és szabadságharc kapcsán elmondta: mivel ő akkor már részt vett a nagypolitikában, többé-kevésbé ismerte a legtöbb nyugati kommunista vezetőt is.

"A kommunisták számára a magyar szabadságharc kezdete volt a döntő fordulat. Egészen 1956-ig az általam ismert kommunista vezetők kivétel nélkül hittek a kommunizmus visszafordíthatatlanságában. Azaz, ha a kommunizmus valahol hatalomra jut, akkor véget ér a történelem, hiszen ez a végső megoldás, amin csak külföldi csapatok változtathatnak" - nyilatkozta Habsburg Ottó.

A Páneurópai Unió elnöke szerint a Magyarországon történtek éppen az ellenkezőjét jelentették annak, amit a nyugati kommunisták vártak. "A nép elűzte a kommunistákat és külföldi csapatokra volt szükség a helyzet helyreállításához. Ez sok kommunistának olyan volt, mintha egy kereszténynek azt mondanák, hogy Krisztus nem támad fel. Összedőlt a hitük" - mondta Habsburg Ottó.

Az utolsó magyar király, IV. Károly fia úgy vélte: a kommunista világpolitika folyamatos hanyatlása 1956. november 4-én kezdődött, "és ezt ők maguk nagyon erősen érezték".

A teljes interjút a hétvégén olvashatják és hallgathatják meg az InfoRádióban és a honlapon.

Hanganyag: Vincze András