eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla

Habsburg Ottó: "Összedőlt a hitük" - exkluzív interjú

Kedden ünnepli 95-dik születésnapját Habsburg Ottó. A Páneurópai Unió elnökével, az utolsó magyar király, IV. Károly idősebb fiával az InfoRádió németországi tudósítója, Vincze András beszélgetett az 1956-os forradalom- és szabadságharcról, valamint annak hatásairól. Előzetes a hétvégén olvasható teljes interjúból.

A 95. születésnapját november 20.-án ünneplő Habsburg Ottó az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban az 1956-os magyar forradalom- és szabadságharc kapcsán elmondta: mivel ő akkor már részt vett a nagypolitikában, többé-kevésbé ismerte a legtöbb nyugati kommunista vezetőt is.

"A kommunisták számára a magyar szabadságharc kezdete volt a döntő fordulat. Egészen 1956-ig az általam ismert kommunista vezetők kivétel nélkül hittek a kommunizmus visszafordíthatatlanságában. Azaz, ha a kommunizmus valahol hatalomra jut, akkor véget ér a történelem, hiszen ez a végső megoldás, amin csak külföldi csapatok változtathatnak" - nyilatkozta Habsburg Ottó.

A Páneurópai Unió elnöke szerint a Magyarországon történtek éppen az ellenkezőjét jelentették annak, amit a nyugati kommunisták vártak. "A nép elűzte a kommunistákat és külföldi csapatokra volt szükség a helyzet helyreállításához. Ez sok kommunistának olyan volt, mintha egy kereszténynek azt mondanák, hogy Krisztus nem támad fel. Összedőlt a hitük" - mondta Habsburg Ottó.

Az utolsó magyar király, IV. Károly fia úgy vélte: a kommunista világpolitika folyamatos hanyatlása 1956. november 4-én kezdődött, "és ezt ők maguk nagyon erősen érezték".

A teljes interjút a hétvégén olvashatják és hallgathatják meg az InfoRádióban és a honlapon.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×