eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Válogatás nélkül lőttek a tömegbe a testőrök

Egy belső felhasználásra készült ENSZ-jelentés szerint afgán fegyveres testőrök ölhettek meg sok iskolás gyereket egy november eleji robbantás után a magyar újjáépítési csoporthoz tartozó Baglan tartományban. Az öngyilkos merénylő egy cukorgyárba látogató képviselőcsoportot vett célba. A 77 halott nagy része azonban helyi lakos - köztük iskolás gyerekek voltak.

Az ENSZ Biztonsági Osztályának heti jelentését az AP hírügynökség szerezte meg.

Az anyagban az áll, hogy a legutóbbi jelentések szerint a 77 halott és 100 sebesült esetében a sebek kétharmadát lövések okozhatták. A halottak közül 59, a képviselők üdvözlésére kirendelt iskolás gyerek volt.

A legtöbb lövést a gyerekek kapták

A jelentés szerint az afgán parlamenti képviselőket a bagláni cukorgyárba kísérő testőrök "szándékosan és válogatás nélkül" a tömegbe lőttek, miután az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

"Az áldozatok civilek voltak, akik nem jelentettek fenyegetést. Felételezések szerint 100 lövedéket lőttek a tömegbe. Az iskolásgyerekek csoportja, amely az út egyik oldalán állt kapta a közelről leadott lövésekből a legtöbb találatot" - olvasható az anyagban.

ENSZ: ez csak az egyik verzió

Az AP arról is beszámolt, hogy Adrian Edwards, az ENSZ afganisztáni szóvivője megerősítette, hogy a jelentés létezik.

Azt mondta ugyanakkor, a Világszervezeten belül is vita van arról, hogy pontosan mi történt, ezért az afganisztáni ENSZ-misszió nem tette hivatalos álláspontjává az anyagban foglaltakat. Egymásnak erősen ellentmondó verziók léteznek - mondta az illetékes.

Az esetről a BBC-nek nyilatkozó tanárok egyike ugyanakkor megerősítette, hogy a testőrök lövöldözni kezdtek és gyerekeket öltek meg.

Baglan tartományban teljesítenek szolgálatot az Afganisztánba küldött magyar katonák - a merénylet azonban nem az ő bázisuk közelében történt.

Újabb öngyilkos robbantás Dél-Afganisztánban

Közben egy öngyilkos merénylő hétfőn megölte a délkeleti Nimroz tartomány kormányzójának fiát és hat testőrét a kormányzati központ előtt.

Kabulban a rendőrségnek viszont sikerült megakadályoznia egy tervezett merényletet

A katonák akkor kezdtek gyanakodni, amikor egy számukra ismeretlen férfi próbált meg felszállni a hadsereg egyik autóbuszára.

Szeptember végén egy öngyilkos merénylő 30 ember halálát okozta, amikor felrobbantotta magát egy katonákat szállító buszon.

Afganisztánban az idén már 130 öngyilkos merényletet hajtottak végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×