Válogatás nélkül lőttek a tömegbe a testőrök

Infostart
2007. november 19. 14:24
Egy belső felhasználásra készült ENSZ-jelentés szerint afgán fegyveres testőrök ölhettek meg sok iskolás gyereket egy november eleji robbantás után a magyar újjáépítési csoporthoz tartozó Baglan tartományban. Az öngyilkos merénylő egy cukorgyárba látogató képviselőcsoportot vett célba. A 77 halott nagy része azonban helyi lakos - köztük iskolás gyerekek voltak.

Az ENSZ Biztonsági Osztályának heti jelentését az AP hírügynökség szerezte meg.

Az anyagban az áll, hogy a legutóbbi jelentések szerint a 77 halott és 100 sebesült esetében a sebek kétharmadát lövések okozhatták. A halottak közül 59, a képviselők üdvözlésére kirendelt iskolás gyerek volt.

A legtöbb lövést a gyerekek kapták

A jelentés szerint az afgán parlamenti képviselőket a bagláni cukorgyárba kísérő testőrök "szándékosan és válogatás nélkül" a tömegbe lőttek, miután az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

"Az áldozatok civilek voltak, akik nem jelentettek fenyegetést. Felételezések szerint 100 lövedéket lőttek a tömegbe. Az iskolásgyerekek csoportja, amely az út egyik oldalán állt kapta a közelről leadott lövésekből a legtöbb találatot" - olvasható az anyagban.

ENSZ: ez csak az egyik verzió

Az AP arról is beszámolt, hogy Adrian Edwards, az ENSZ afganisztáni szóvivője megerősítette, hogy a jelentés létezik.

Azt mondta ugyanakkor, a Világszervezeten belül is vita van arról, hogy pontosan mi történt, ezért az afganisztáni ENSZ-misszió nem tette hivatalos álláspontjává az anyagban foglaltakat. Egymásnak erősen ellentmondó verziók léteznek - mondta az illetékes.

Az esetről a BBC-nek nyilatkozó tanárok egyike ugyanakkor megerősítette, hogy a testőrök lövöldözni kezdtek és gyerekeket öltek meg.

Baglan tartományban teljesítenek szolgálatot az Afganisztánba küldött magyar katonák - a merénylet azonban nem az ő bázisuk közelében történt.

Újabb öngyilkos robbantás Dél-Afganisztánban

Közben egy öngyilkos merénylő hétfőn megölte a délkeleti Nimroz tartomány kormányzójának fiát és hat testőrét a kormányzati központ előtt.

Kabulban a rendőrségnek viszont sikerült megakadályoznia egy tervezett merényletet

A katonák akkor kezdtek gyanakodni, amikor egy számukra ismeretlen férfi próbált meg felszállni a hadsereg egyik autóbuszára.

Szeptember végén egy öngyilkos merénylő 30 ember halálát okozta, amikor felrobbantotta magát egy katonákat szállító buszon.

Afganisztánban az idén már 130 öngyilkos merényletet hajtottak végre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást