Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb szlovák csavar: eltüntetik a magyar földrajzi neveket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák oktatási miniszter átírattatja azokat a tankönyveket, ahol csupán magyarul szerepelnek a földrajzi nevek. Ján Mikolaj szerint a magyar nevek félrevezethetik az embereket. A magyar pedagógusok és politikusok tiltakoznak.

Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter, aki mellesleg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt tagja, egy vasárnapi televiziós vitaműsorban kijelentette: utasítást adott az összes olyan tankönyv átírására, amelyben csak magyarul szerepelnek a földrajzi nevek.

A miniszter elrettentő példaként egy magyar tankönyvet is magával vitt a stúdióba. Mint mondta, a magyar tankönyvekben szereplő földrajzi nevek szlovák használatát a szlovák nyelvtörvény írja elő. Ján Mikolaj szerint a magyar nevek használata dezorientálja az embereket.

A Magyar Koalíció Pártja és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége már többször is tiltakozott a tervezett lépés ellen. Szigeti László volt oktatási miniszter arra figyelmeztette a tárca mostani vezetőjét, hogy a minisztérium már eddig is több konkrét kisebbségellenes lépésével megszegte a Robert Fico által nemzetiségi ügyekben megigért status quot.

A tavalyi hatalomváltást követően ugyanis a miniszterelnök azt ígérte, tiszteletben tartja az akkori helyzetet, nem korlátozza a kisebbségek jogait.

Az iskolaügyi miniszter korábban olyan javaslatokkal is előállt, melyek a készülő iskolai törvény részei lennének. Így például a nemzetiségi iskolák csak a minisztérium által jóváhagyott tanterveket és tankönyveket használhatnák.

A miniszter ugyanis nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy a magyar iskolákban magyarországi tankönyvekből is oktatnak. Ján Mikolaj azt szeretné, ha a szlovák iskolákban használatos tankönyveket fordítanák le magyarra, és azokat használnák, ezzel viszont a pedagóosuk nem értenek egyet.