Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: \"Miért kell félni Tőkés Lászlótól?\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tőkés Lászlón kívül nincs még egy olyan ember a Kárpát-medencében - beleértve Kis-Magyarországot is -, aki e térség magyarságának egységét tudná képviselni - jelentette ki a székelyföldi Baróton Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A volt miniszterelnök elkísérte a november 25-i romániai európai parlamenti választásokon független jelöltként induló református püspököt kampányzáró körútjára. Ennek első állomása a székelyföldi Barót volt, majd Kovászna, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy következett.

Orbán Viktorral együtt Székelyföldre érkezett Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke is, velük együtt részt vesz a körúton Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), valamint Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is.

Baróton a szervezők becslése szerint másfél-kétezer ember fogadta nagy ovációval, irodalmi és folklór-műsorral Tőkést és Orbánt.

"Nem szorul rá Tőkés püspök urunk arra, hogy én kampányoljak mellette" - jelentette ki a Fidesz elnöke. Mint mondta, csak azért jött, hogy átadja az üzenetet: Európának szüksége van Székelyföldre, Európa azt akarja, hogy a magyarokat megbízható, kiszámítható, igazi magyar ember képviselje Brüsszelben is.

Orbán megállapította: sohasem értette, hogy miért támadják őt azért, mert Tőkés mellett áll.

Miért kell félni Tőkés Lászlótól? - tette fel a kérdést a hallgatóságnak, meg is felelve rá: valószínűleg nem is a püspöktől félnek ellenfelei, hanem attól, amit képvisel.

Az autonómia ügyéről van szó - mondta. Szerinte ugyanis vannak, akik a kampány közeledtével azonnal az autonómia híveivé válnak, de amikor cselekedni kellene, nagy hirtelen ölükbe esik a kezük.

Kijelentette: ő nem is Tőkés László mellett kampányol, hanem elsősorban az autonómia, a hit, a remény, az öntudat és az önbecsülés mellett. Tőkésen kívül nincs még egy olyan ember a Kárpát-medencében - beleértve Kis-Magyarországot is -, aki a Kárpát-medencei magyarság egységének az ügyét tudná képviselni - hangoztatta Orbán Viktor.

Tőkés megvédte Orbánt a román vezetők támadásaitól

Tőkés László ugyanakkor Orbán Viktort dicsérte. Mint fogalmazott, Orbán volt az a vezető, aki évtizedek megalázottsága után visszaadta a hitet a romániai magyaroknak.

"Nem nekem jött kampányolni, hanem azért jött, hogy összefogjunk a határok feletti nemzet egységének jegyében" - hangsúlyozta a püspök.

Tőkés László visszautasította azokat a támadásokat, amelyeket - mint fogalmazott - Orbán Viktor ellen intéznek "egyes fejüket vesztett és a földet talpuk alól kicsúszni érző, magyar nemzetiségű román vezetők".

Az általa vezetett királyhágómelléki egyházkerület közgyűlésének állásfoglalását is felolvasta, amely "nem kívánta minősíteni" Gyurcsány Ferenc és kormánya RMDSZ melletti kampányolását. A magyar miniszterelnök nevének hallatára füttyök, hurrogások, szitkozódások hallatszottak a tömegből.

Tőkés szerint a románokkal Krisztus nevében kell megegyezni egy keresztény Európa keretein belül.

Ez a megegyezés nem lehet azonban sem hajbókolás, sem megalkuvás - jelentette ki a püspök.