Ismét közelebb került Bécs és Pozsony

Infostart
2007. november 19. 11:47
A szlovák-osztrák határátkelőn hétfőn ünnepélyesen átadták a Pozsony és Bécs közötti autópálya utolsó, 22 km-es szakaszát. A szlovák fővárost mostantól autósztráda köti össze Béccsel.

Tizennyolc évvel a bársonyos forradalmat követően végre teljesült a szlovák autósok vágya, Pozsonyból alig fél óra alatt kényelmesen lehet autózni a mindössze 60 kilométerre fekvő Bécsbe.

A hétfőn átadott 22 kilométeres szakasznak, mely a Horvátjárfalu-Kittsee határátkelőtől Parndorfig vezet és ott csatlakozik a Bécs és Budapest közötti A4-es autósztrádához, a környező osztrák kisvárosok és falvak lakosai is örülnek, hisz a régi út erre vezet és gyakran több kilométeres kocsisorok szenyezték a levegőt, nehezítették az ott lakók életét.

A két szomszédos ország már 1992-ben megegyezett a Bécs és Pozsony közötti autópálya megépítésében, ám az osztrákok csupán három évvel ezelőtt láttak neki az építésnek. Igaz, aztán gyors tempóban, szinte rekordidő alatt épitették meg a modern, minden igényt kielégítő útszakaszt.

A szlovák fél már 1999-ben megépítette a Pozsony és Budapest közötti autópályáról a szlovák-osztrák határátkelőhöz vezető letérőt. A schengeni övezethez való csatlakozás miatt rövidesen fölöslegessé válnak az ellenőrző kapuk, hiszen december 21-től, már zavartalanul, megállás nélkül lehet majd áthajtani a határon.

A hétfőn átadott útszakasz építési költségeit az osztrák állam állta, a beruházás közel 150 millió euróba került. A megnyitón jelen volt Alois Gusenbauer osztrák kancellár és Robert Fico szlovák miniszterelnök, mindketten a gazdasági és regionális együttműködés fellendülését várják attól, hogy közelebb került egymáshoz a két ország fővárosa. Az autósok kedd reggeltől vehetik igénybe az új autópályát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást