Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Féktelenül gyilkol a szuperfertőzés: \"ez a kórházak rémálma\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évente több száz páciens hal meg a brit kórházakban attól a fertőzéstől, amelynek egyelőre nem találják az ellenszerét. A pseudomonas nevű baktérium elsősorban az intenzívosztályokon van jelen és azért különösen veszélyes, mert rendkívül ellenálló a kezelésekkel szemben - figyelmeztet egy vezető szakértő.

Csak Nagy-Britanniában évente több száz beteg veszíti életét a kórházakban a pseudomonas nevű baktérium miatt, amely elsősorban az intenzívosztályokon van jelen.

"A pseudomonas a kórházak rémálma - valódi küzdelmet jelent" - mondta a szakterület elismert szakértője, Mark Enright professzor, hozzátéve: "A baktérium nem annyira elterjedt, mint az MRSA nevű baktérium és nem is annyira agresszív, de sok esetben gyakorlatilag kezelhetetlen. Azért tudja gyilkolni az embereket, mert ellenáll az antibiotikumoknak".

Nehezíti a helyzetet, hogy nincsenek hivatalos adatok a baktérium áldozatainak számáról, ám a professzor szerint évente több száz emberről lehet szó, elsősorban a vérmérgezéses és szepszises betegekről.

A rendelkezésre álló tanulmányok szerint azoknak a betegeknek, akik úgy lesznek szepszisesek, hogy már jelen van a szervezetükben a pseudomonas baktérium, alig 20 százaléknyi a túlélési esélyük.

A Brit Egészségvédő Szervezet adatai szerint tavaly 41 százalékkal emelkedett a pseudomonasos betegek száma, és csak Nagy-Britanniában meghaladta a 3600-at. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy miután a fertőzést nem kötelező jelenteni, a valódi szám ennél sokkal magasabb lehet.

A pseudomonas rengeteg súlyos betegségért is felelős lehet, elsősorban a gyenge immunrendszerű betegek körében. A baktérium vakságot, agyhártyagyulladást, a végtagok elvesztését is okozhatja.