eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György

Féktelenül gyilkol a szuperfertőzés: "ez a kórházak rémálma"

Évente több száz páciens hal meg a brit kórházakban attól a fertőzéstől, amelynek egyelőre nem találják az ellenszerét. A pseudomonas nevű baktérium elsősorban az intenzívosztályokon van jelen és azért különösen veszélyes, mert rendkívül ellenálló a kezelésekkel szemben - figyelmeztet egy vezető szakértő.

Csak Nagy-Britanniában évente több száz beteg veszíti életét a kórházakban a pseudomonas nevű baktérium miatt, amely elsősorban az intenzívosztályokon van jelen.

"A pseudomonas a kórházak rémálma - valódi küzdelmet jelent" - mondta a szakterület elismert szakértője, Mark Enright professzor, hozzátéve: "A baktérium nem annyira elterjedt, mint az MRSA nevű baktérium és nem is annyira agresszív, de sok esetben gyakorlatilag kezelhetetlen. Azért tudja gyilkolni az embereket, mert ellenáll az antibiotikumoknak".

Nehezíti a helyzetet, hogy nincsenek hivatalos adatok a baktérium áldozatainak számáról, ám a professzor szerint évente több száz emberről lehet szó, elsősorban a vérmérgezéses és szepszises betegekről.

A rendelkezésre álló tanulmányok szerint azoknak a betegeknek, akik úgy lesznek szepszisesek, hogy már jelen van a szervezetükben a pseudomonas baktérium, alig 20 százaléknyi a túlélési esélyük.

A Brit Egészségvédő Szervezet adatai szerint tavaly 41 százalékkal emelkedett a pseudomonasos betegek száma, és csak Nagy-Britanniában meghaladta a 3600-at. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy miután a fertőzést nem kötelező jelenteni, a valódi szám ennél sokkal magasabb lehet.

A pseudomonas rengeteg súlyos betegségért is felelős lehet, elsősorban a gyenge immunrendszerű betegek körében. A baktérium vakságot, agyhártyagyulladást, a végtagok elvesztését is okozhatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×