eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az olaszok megkezdték a veszélyesnek tartott románok kiutasítását

Összesen 117 román állampolgár kiutasítását rendelték el az olasz hatóságok két hét alatt, amióta az olasz kormány rendeletet hozott a társadalomra veszélyesnek ítélt uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről - jelentette az olasz sajtó.

A rendelet által érintett 117 román állampolgárból több már elhagyta az országot, mások a hazatelepítésükre várnak, ismét másokat befogadó központokban helyeztek el - írta a Corriere della Sera a belügyminisztérium adataira hivatkozva.

"Módszeresen és szabályosan járunk el. Azoknak a személynek a kiutasítását tekintjük elsődlegesnek, akik korábban súlyos bűncselekményt követtek el, tehát veszélyt jelentenek" - közölte a napilappal az északnyugat-olaszországi Genova prefektusa.

A számok jóval alatta maradnak annak, amire a hatóságok a rendelet meghozásakor számítottak: a rendőrség 1.500 külföldi kiutasításával számolt csak a fővárosból.

Franco Frattini, az Európai Bizottság bevándorlási biztosa, a Berlusconi-kormány volt minisztere pedig legkevesebb 4.000-5.000 kiutasításról beszélt újságíróknak.

A heves vitát kiváltó jogszabályt azután fogadták el, hogy október végén megtámadtak, megvertek és feltehetően meg is erőszakoltak egy 47 éves asszonyt, egy tengerész százados feleségét.

Az asszony belehalt sérüléseibe. Róma egyik külvárosában találtak rá eszméletlenül, félmeztelenül, sárral borítva egy árokban fekve, egy olyan környéken, ahol számos romániai bevándorló él. A bűncselekmény elkövetésének gyanújával egy 24 éves román férfit tartóztattak le.

Hivatalos adatok szerint Olaszországban mintegy 342 ezer román állampolgár él, de a Caritas katolikus segélyszervezet a számukat 556 ezerre becsüli. Ez a szám növekvőben van, amióta Románia 2007. január 1-jén az Európai Unió tagja lett.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×