Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Egyesült Államokban is meghúzzák a nadrágszíjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az utóbbi öt év leggyengébb ünnepi üzleti forgalmát jósolják idén a szakértők az Egyesült Államokban. Az amerikai fogyasztók már kezdik meghúzni a nadrágszíjat az emelkedő benzin- és élelmiszerárak miatt - írta hét végi számában a The Wall Street Journal, amely szerint a csökkenő lakásáraknakis fogyasztást visszafogó hatásuk van.

A kiskereskedelmi forgalom októberben csak 0,2 százalékkal bővült a szeptemberi 0,7 százalék után - közölte a kereskedelmi minisztérium.

A GDP a múlt hónapban mindössze 0,1 százalékkal növekedett, és - mint elemzők rámutatnak - ezt az infláció lényegében el is söpörte.

Joshua Shapiro, a New York-i MFR kutatóintézet munkatársa szerint a fogyasztói áruvásárlások növekedése összességében megállt. Kiemelte, hogy személygépkocsikból, továbbá üzemanyagból és építési anyagokból különösen kevés fogyott.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a lakosság a reáljövedelmek csökkenése következtében kevesebb bútort vásárolt októberben, és kisebb volt a forgalom az élelmiszer-áruházakban, de a sportszerüzletekben, a könyv- és zeneboltokban is.

Az ünnepi vásárlási szezon Amerikában kiemelt jelentőségű, sok üzletlánc egész éves bevételének egynegyede ebben a néhány hétben keletkezik.

Az Egyesült Államokban a gazdaság teljesítményének több mint kétharmadát húzza a fogyasztói költekezés.

Az októberi mérsékelt fogyasztást tükröző adatok után a Morgan Stanley, a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató intézete 0,9 százalékos korábbi becslését csökkentve közölte: várhatóan csak 0,6 százalékos lesz a negyedik negyedéves gazdasági növekedési ütem.