Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmi paktum zárhatja le a politikai válságot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csicsmann László Közel-Kelet szakértő szerint Pakisztánban az a legvalószínűbb, hogy az elnök megegyezésre jut az ellenzék vezetőjével. Az egyetemi adjunktus úgy véli: Benazir Bhutto elismeri majd Pervez Musarraf pozícióját, aki cserébe lemond a hadsereg vezetéséről, és ezt követően az ellenzéki politikus indulhat a januári választáson, és akár miniszterelnök is lehet.

Pakisztánban jelenleg rendkívüli állapot van érvényben, amelyet az elnök egyebek mellett arra használt fel, hogy lecserélje a legfelsőbb bíróság tagjait hozzá hű emberekre.

A testületnek hamarosan döntenie kell arról, hogy októberben jogszerűen választotta-e elnökké a parlament Pervez Musarrafot, aki a voksolás előtt nem mondott le a hadsereg-főparancsnoki tisztségéről.

Csicsmann László Közel-Kelet szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jelenleg az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a hadsereg egyik vezetője megbuktatja Pervez Musarrafot, ahogyan az több korábbi elnökkel történt. Ennek azonban szerinte kicsi a valószínűsége, mert az elnök a vezető pozíciókba hozzá lojális embereket ültetett.

Jelen pillanatban egy iszlamista hatalomátvétel sem képzelhető el, ezeknek a pártoknak a támogatottsága 10 százalékos volt a 2002-es választásokon, és azóta sem nőtt számottevően - fejtette ki az egyetemi adjunktus.

A szakértő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy Benazir Bhutto félreteszi a mostani retorikáját, és az elnökkel kötött augusztusi megállapodásnak megfelelően elismeri Pervez Musarraf elnökségét, aki lemondana a hadsereg főparancsnoki pozíciójáról. Cserébe Benazir Bhutto indulhat a januári választásokon, és akár miniszterelnök is lehet.

Ez az irányított hatalommegosztás forgatókönyve, amely a legelfogadhatóbb az Egyesült Államok számára - tette hozzá.

Csicsmann László azt nem tartja valószínűnek, hogy az elnökkel szemben összefogjon a két nagy párt, Banazir Bhutto és a Szaúd-Arábiában száműzetésben lévő Navaz Sarif mozgalma.

Hanganyag: Exterde Tibor