eur:
392.82
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hatalmi paktum zárhatja le a politikai válságot

Csicsmann László Közel-Kelet szakértő szerint Pakisztánban az a legvalószínűbb, hogy az elnök megegyezésre jut az ellenzék vezetőjével. Az egyetemi adjunktus úgy véli: Benazir Bhutto elismeri majd Pervez Musarraf pozícióját, aki cserébe lemond a hadsereg vezetéséről, és ezt követően az ellenzéki politikus indulhat a januári választáson, és akár miniszterelnök is lehet.

Pakisztánban jelenleg rendkívüli állapot van érvényben, amelyet az elnök egyebek mellett arra használt fel, hogy lecserélje a legfelsőbb bíróság tagjait hozzá hű emberekre.

A testületnek hamarosan döntenie kell arról, hogy októberben jogszerűen választotta-e elnökké a parlament Pervez Musarrafot, aki a voksolás előtt nem mondott le a hadsereg-főparancsnoki tisztségéről.

Csicsmann László Közel-Kelet szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jelenleg az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a hadsereg egyik vezetője megbuktatja Pervez Musarrafot, ahogyan az több korábbi elnökkel történt. Ennek azonban szerinte kicsi a valószínűsége, mert az elnök a vezető pozíciókba hozzá lojális embereket ültetett.

Jelen pillanatban egy iszlamista hatalomátvétel sem képzelhető el, ezeknek a pártoknak a támogatottsága 10 százalékos volt a 2002-es választásokon, és azóta sem nőtt számottevően - fejtette ki az egyetemi adjunktus.

A szakértő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy Benazir Bhutto félreteszi a mostani retorikáját, és az elnökkel kötött augusztusi megállapodásnak megfelelően elismeri Pervez Musarraf elnökségét, aki lemondana a hadsereg főparancsnoki pozíciójáról. Cserébe Benazir Bhutto indulhat a januári választásokon, és akár miniszterelnök is lehet.

Ez az irányított hatalommegosztás forgatókönyve, amely a legelfogadhatóbb az Egyesült Államok számára - tette hozzá.

Csicsmann László azt nem tartja valószínűnek, hogy az elnökkel szemben összefogjon a két nagy párt, Banazir Bhutto és a Szaúd-Arábiában száműzetésben lévő Navaz Sarif mozgalma.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×